След почистване на язовир Пчелина, доброволци ще консервират и параклиса на Свети Йоан Кръстител | VIDEO & СНИМКИ

„Пчелина“ е най-големият язовир в Пернишка област. Построен е през 70-те години на миналия век с цел да филтрира отпадъците от река Струма. Преди това на негово място се е намирало село Пчелинци, откъдето произлиза и името му.

Дълбочината на язовира е над 18 метра, а обиколката му по брега е 34 километра. В района се намира и средновековният параклис „Свети Йоан Летни“, любимо място на фотографи от цялата страна, а даже и от чужбина.

Вече 5 години язовирът се почиства от доброволци два пъти годишно – пролет и есен. Един от организаторите е Радослав Александров, който приема инициативата за лична кауза.

„След поредното ми посещение на язовира видях колко много боклуци има, което ме побърка и реших да взема мерки. Събрах приятели. Свързах се с едни прекрасни хора, от които вече съм част, това са ЦРОО Перник (Централна Рибно-Опазваща Организация, град Перник) и с тяхна помощ започнахме ежегодно почистване на това прекрасно място. Всеки път се събираме доста хора и с голяма любов се прави цялото нещо“, споделя Радослав.

Тази година в пролетното почистване се включиха 62-ма ентусиасти с 6 лодки и 11 каяка, които събраха 324 чувала боклук. Екип на Actualno.com също взе участие. Сред боклуците бяха открити обувки, джапанки, легени, бутилки и множество фасове.

„Въпреки влагата и дъжда събрахме рекордно количество боклук – над 320 чувала. Това е най-успешната ни година до момента, над 60 човека от цялата страна се включиха. Сред тях бяха и доброволци от Фейсбук групата „Изчисти ме“, те дойдоха чак от село Дорково, за да ни помогнат с почистването и да покажат, че такива неща трябва да се правят. Имаме нужда от такива инициативи“, допълва той.

„Почистванията продължават около 5 часа, а сред най-интересните боклуци са телевизор, бойлер, части от тоалетни и всякакви подобни, но мен лично най-много ме впечатли комбинацията от стара бутилка ром, кокосов орех и червен паспорт на една място. Това беше страхотно“, спомня си с усмивка Радо.

„Всяка година го правим, за нас вече е традиция. Преди 2 години работех в Лондон и хванах самолет буквално за 2 дни, за да го направя и да се върна обратно. Обикновено е 2 пъти годишно, но голямата ни цел, освен опазването и почистването, е консервирането на параклиса „Свети Йоан Летни“, който се намира на скалата над язовира. Много известен параклис, на изключително красиво място, но за съжаление е мръсно. Фреските по стените са буквално осквернени. Много им е тежко състоянието. Говорил съм с хора от Археологическия музей и те са готови да съдействат с каквото могат.“

„Сега предстои оценка на щетите и ще стане ясно горе-долу каква ще е сумата за консервация, защото то няма да е реставрация. Това нещо не може да се реставрира тъй като е дълбоко съсипано, но консервацията ще може да го запази за поколения напред. Държавата я няма, затова всички ние трябва да помагаме. Трябва да има гражданско общество, което да иска да опазва, за да му е чисто и хубаво“, обобщава инициаторът.

Доброволците планират и изграждане на чешма в близост до параклиса за нуждите на миряните и рибарите. Ентусиастите са започнали и ежегодно преброяване на птиците, обитаващи язовира. Миналата година там са забелязани розово фламинго, розови пеликани и черни щъркели.

Източник: Actualno.com


 

Donate to Doxologia INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

 

Follow us on Twitter:

@doxologiainews

 

Follow us on Facebook page:

@doxologiainfonews

 

Join our Facebook group:

@doxologiainfonews.group

 

Follow us on Instagram:

@doxologiainfonews

 

Follow us on ВКонтакте:

@doxologiainfonews

 

Join our Telegram channel:

@doxologiainfonews

 

Subscribe to us on YouTube:

@doxologiainfonews


✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎