Сидни: Украинската енория на Преподобни Сава Нови от Калимнос отпразнува тържествено своя храмов празник | VIDEO & СНИМКИ

Автор: Александър Иванов

Православната енория на Преподобни Сава Нови от Калимнос в град Сидни, Австралия, отпразнува своя храмов празник. На 18 април 2021 – празникът на Свети Сава Нови от Калимнос – бе отслужена Божествена Литургия от енорийския пастир отец Савас Пизаниас.

Енорията е към Православната Църква на Украйна и съвсем скоро предстои да бъде прехвърлена към Свещената Архиепископия на Австралия.

Празникът на енорията е още по-тържествен, тъй като в целия свят има само два единствени храма, посветени на този светец, канонизиран през 1992 от Майката Църква Вселенската Патриаршия. Единият храм е на остров Калимнос, където се съхраняват Мощите на светеца, а другият храм е именно този в Сидни.

Много хора от близо и далеч дойдоха да почетат Свети Сава Нови и да се поклонят на неговия епитрахил и неговата икона, която е нарисувана и подписана в Егина от самия Свети Сава Нови през 1919. Много благочестиви вярващи съучастваха на богослужението и споделиха радостта от празника. Съучастваха и двамата синове на отец Савас – Тери и Елиас, които са негови верни помощници в служението на Олтара.

След Литургията се проведе Лития със светините.

Накрая бе дадена празнична почерпка в енорийския дом.

Чудотворецът Свети Сава Нови от Калимнос да се застъпва за всички нас!“ – пожела отец Савас Пизаниас в своята емоционална омилия, произнесена по повод празника.


 

Donate to Doxologia INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

 

Follow us on Twitter:

@doxologiainews

 

Follow us on Facebook page:

@doxologiainfonews

 

Join our Facebook group:

@doxologiainfonews.group

 

Follow us on Instagram:

@doxologiainfonews

 

Follow us on ВКонтакте:

@doxologiainfonews

 

Join our Telegram channel:

@doxologiainfonews

 

Subscribe to us on YouTube:

@doxologiainfonews


✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎