Сидни: Украинската енория на Преподобни Сава Нови от Калимнос отпразнува тържествено своя храмов празник | VIDEO & СНИМКИ

Автор: Александър Иванов

Православната енория на Преподобни Сава Нови от Калимнос в град Сидни, Австралия, отпразнува своя храмов празник. На 18 април 2021 – празникът на Свети Сава Нови от Калимнос – бе отслужена Божествена Литургия от енорийския пастир отец Савас Пизаниас.

Енорията е към Православната Църква на Украйна.

Празникът на енорията е още по-тържествен, тъй като в целия свят има само два единствени храма, посветени на този светец, канонизиран през 1992 от Майката Църква Вселенската Патриаршия. Единият храм е на остров Калимнос, където се съхраняват Мощите на светеца, а другият храм е именно този в Сидни.

Много хора от близо и далеч дойдоха да почетат Свети Сава Нови и да се поклонят на неговия епитрахил и неговата икона, която е нарисувана и подписана в Егина от самия Свети Сава Нови през 1919. Много благочестиви вярващи съучастваха на богослужението и споделиха радостта от празника. Съучастваха и двамата синове на отец Савас – Тери и Елиас, които са негови верни помощници в служението на Олтара.

След Литургията се проведе Лития със светините.

Накрая бе дадена празнична почерпка в енорийския дом.

Чудотворецът Свети Сава Нови от Калимнос да се застъпва за всички нас!“ – пожела отец Савас Пизаниас в своята емоционална омилия, произнесена по повод празника.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal