Световният съвет на църквите призовава религиозните лидери да упражняват влиянието, което им е доверено, за да повишават общественото доверие към ваксините срещу COVID-19

Превод: Александър Иванов

Извънредните усилия за разработване на ваксини срещу COVID-19 и въвеждане на програми за масова ваксинация дават надежда на милиони хора по света. По време на пандемията организациите за обществено здраве са си сътрудничили тясно с неправителствени и религиозни организации. Това подчерта разликата както в предоставянето на фактическа информация за ваксините на обществеността, така и в насърчаването на хората да действат солидарно, като се ваксинират.

По време на ежегодната Световна имунизационна седмица, инициатива на UNICEF, която ще се проведе на 24-30 април 2021 (и се провежда в последната седмица на всеки месец април), Световният съвет на църквите засилва подкрепата си относно осведомеността в медиите, социалните мрежи и другите канали за информация, за да се осъзнае критичната роля, която имунизацията чрез ваксините играе за спасяването на животи.

В.и.д. генерален секретар на Световния съвет на църквите Негово Всеблагоговейнство проф. д-р Протойерей Йоан Саука насърчава религиозните лидери във всякакъв контекст да придават тежест на ваксинационните програми: „Трябва да направим всичко възможно, за да защитим хората от COVID-19 и други потенциално фатални заболявания. Наш дълг е да упражняваме влиянието, което ни е доверено, извън амвоните в нашите местни църкви. Лицата на вярата трябва да играят решаваща роля за повишаване на общественото доверие към ваксините“ – казва той.

Преди пандемията от COVID-19 близо 14 милиона бебета не са получавали ваксини и много здравни специалисти се опасяват, че броят им е нараснал още повече поради/след избухването на ковид пандемията.

Чрез съобщения в социалните мрежи, образователни материали и истории, Световният съвет на църквите ще се присъедини към UNICEF, Световната здравна организация и други организации по света, за да популяризира значението на животоспасяващите рутинни имунизации, да помогне на хората да получат точна информация и да се борят с митовете и дезинформация.

Източник: Световен съвет на църквите

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal