Руският Митрополит в Киев Онуфрий аргоса Йеромонах Инокентий Пидтоптаний, който се присъедини към каноничната Православна Църква на Украйна

Автор: Александър Иванов

Руският Митрополит в Киев г-н Онуфрий наложи аргос на Йеромонах Инокентий Пидтоптаний заради това, че „е отишъл в разкол“ и „грубо е нарушил презвитерските си обети“.

Става въпрос за бившия помощник на ръководителя на отдела за връзки с обществеността към Свято-Успенската Киево-Печерска Лавра, църковен публицист и богослов Йеромонах Инокентий Пидтоптаний, който напусна редиците на Руската Църква в Украйна и се присъедини към каноничната автокефална Православна Църква на Украйна, и по-конкретно към Переславско-Вишневската Епархия на ПЦУ.

Това радостно събитие се случи на 13 март 2021.

В коментар за Релігійна правда, отец Инокентий заяви, че не смята своя акт на прехвърляне за „преход“, тъй като автокефалия е предоставена не на новосъздадена Църква, а на съществуващата древна Митрополия на Вселенската Патриаршия, която до 2018 е била под управлението на Московската Патриаршия.

Наричането на актове по признаване на ПЦУ от клирици на РПЦвУ с думата „преход“, не съответства на еклисиологическата реалност“ – обясни отецът.

Йеромонах Инокентий Пидтоптаний

34-годишният Йеромонах не критикува и не обвинява никого от Московската Патриаршия, а само изразява съжаление, че някои вярващи от Църквата на Русия нямат разбиране за неизбежността на автокефалията на Църквата на Украйна. „На Православната Църква на Украйна е предоставен Томос за автокефалия, и трябва да се осъзнае, че никой няма да анулира този документ, никой няма да го отмени, никой няма да го опровергае.

Според отец Инокентий, всеки мислещ човек осъзнава, че признаването на ПЦУ от останалите поместни православни църкви ще продължи.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal