Начало » Новини » Светът » Румънският Патриарх Даниил изрази съболезнования за упокоението на принц Филип

Румънският Патриарх Даниил изрази съболезнования за упокоението на принц Филип

In other languages: RO

Автор: Александър Иванов

Негово Блаженство Румънският Патриарх г-н г-н Даниил изрази съболезнования за упокоението на принц Филип, съпруг на кралица Елизабет II, който се престави в Господа на 09 април 2021 на 99-годишна възраст.

В съобщението си Патриарх Даниил се обръща към Негово Кралско Височество Чарлз, принц на Уелс:

С дълбока скръб достигна до мен новината за отминаването от този свят на Вашия почтен баща принц Филип, херцог на Единбург. Молим Ваше Кралско Височество да предаде нашите искрени съболезнования и утешителни слова на Нейно Величество кралица Елизабет II в тези моменти на големи страдания. В същото време се молим на Бога да настани душата на Своя раб принц Филип в светлината, мира и любовта на Пресвета Троица, да утеши скърбящото британско кралско семейство и да благослови всички, които в тези дни на траур показват уважение към паметта му.“ – написа Негово Блаженство Румънският Патриарх, цитиран от Basilica.ro.

Принц Филип е част от гръцката и датската кралски фамилии. Той е роден на остров Керкира в резиденция Сан Репо. След своето раждане той е кръстен като православен християнин в Храма на Свети Георги в Керкира. Негови кръстници са били Кралица Олга на Гърция и кметът на Керкира г-н Александрос Кокотос. За това, че се е наложило да напусне Гърция като малък, заради политическата обстановка в неговата родина, той не е могъл да овладее напълно гръцкия език. Той е разбирал всичко, но му е било трудно да го говори. Често е посещавал Гърция, нейните острови, забележителности, монастири и Атон. Макар формално заради протокола да е приел англиканството, близки до него заявяват, че той си е останал православен християнин, макар да не го е показвал публично.

Бог да го прости! Царство му небесно!

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal