Румънският Патриарх Даниил изрази съболезнования за упокоението на принц Филип

In other languages: RO

Автор: Александър Иванов

Негово Блаженство Румънският Патриарх г-н г-н Даниил изрази съболезнования за упокоението на принц Филип, съпруг на кралица Елизабет II, който се престави в Господа на 09 април 2021 на 99-годишна възраст.

В съобщението си Патриарх Даниил се обръща към Негово Кралско Височество Чарлз, принц на Уелс:

С дълбока скръб достигна до мен новината за отминаването от този свят на Вашия почтен баща принц Филип, херцог на Единбург. Молим Ваше Кралско Височество да предаде нашите искрени съболезнования и утешителни слова на Нейно Величество кралица Елизабет II в тези моменти на големи страдания. В същото време се молим на Бога да настани душата на Своя раб принц Филип в светлината, мира и любовта на Пресвета Троица, да утеши скърбящото британско кралско семейство и да благослови всички, които в тези дни на траур показват уважение към паметта му.“ – написа Негово Блаженство Румънският Патриарх, цитиран от Basilica.ro.

Принц Филип е част от гръцката и датската кралски фамилии. Той е роден на остров Керкира в резиденция Сан Репо. След своето раждане той е кръстен като православен християнин в Храма на Свети Георги в Керкира. Негови кръстници са били Кралица Олга на Гърция и кметът на Керкира г-н Александрос Кокотос. За това, че се е наложило да напусне Гърция като малък, заради политическата обстановка в неговата родина, той не е могъл да овладее напълно гръцкия език. Той е разбирал всичко, но му е било трудно да го говори. Често е посещавал Гърция, нейните острови, забележителности, монастири и Атон. Макар формално заради протокола да е приел англиканството, близки до него заявяват, че той си е останал православен християнин, макар да не го е показвал публично.

Бог да го прости! Царство му небесно!

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal