Реновирана е църквата в Билинския Монастир на Свети Архангел Михаил

Реновирана е църквата в Билинския манастир „Св. Архангел Михаил“ в Завалската планина в Брезнишко. Манастирът е една от най-старите обители в Западна България, коментира игуменът на Светогорския манастир „Св. Св. Козма и Дамян“ отец Никанор.

Според исторически и археологически изследвания, датира от 11-12 век. Археологически находки в манастирския двор и наоколо показват, че през XIV век обителта вече е съществувала като голям укрепен манастир, стъпил върху стръмния скат над реката. Останки от средновековните му зидове има южно от черквата, а до жилищното крило се очертават основите на отбранителна кула. До църквата е имало чешма, чиято вода извирала под олтара. Допуска се, че възникването на манастира може да е свързано със свещен извор, почитан навярно още от езически времена.

По време на второто българско царство манастирът е представлявал комплекс от черква, жилищни и стопански сгради, разположени амфитеатрално. Сградите затваряли правилен четириъгълник. Светата обител продължила да действа и при Османското владичество. Тя обаче силно западнала през втората половина на ХХ в., когато тук били гледани овце. Със средства по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 е реализиран проект в Светата обител на стойност 560 000 лв.

Църквата е изцяло възстановена, подменена е покривната конструкция. Направена е специална фугировка и са изградени дренажи. Възстановени са и стенописите. Повечето датират от 16 и 17 век и изобразяват светци и библейски сцени. Възстановяването им е коствало огромни усилия на реставраторите, тъй като ценните стенописи са били покрити със съвременни бои, посочи още отец Никанор. Сегашната църква е стъпила върху северната част на средновековната. От запазената част от първоначалните й зидове се вижда, че е била кръстокуполна. С помощта на проекта е благоустроен дворът, направена е и част от оградата.

Засега другите сгради остават почти разрушени. Манастирът е обявен за паметник на културата. Понастоящем не е действащ.

Отец Никанор изрази надежда да може поетапно в бъдеще да се възстановят и другите исторически сгради, така че манастирският комплекс да се възроди във вида, в който е бил.

Източник: БТА

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal