Начало » Други изповедания и религии » Други религии » Ислям » Първият имам на Света София си подаде оставката, защото подразни правителството на Ердоган

Първият имам на Света София си подаде оставката, защото подразни правителството на Ердоган

In other languages: GR – EN

Превод: Йордан Георгиев

Днес на 08 април 2021 г., първият имам на Света София Мехмет Бойнукалън, подаде оставка, без да дава никакво обяснение.

Както съобщава ethnos.gr, Бойнукалън беше назначен на тази длъжност от юли 2020 г. Това предизвика много реакции заради противоречивите му изявления, които явно вече са досадили на ръководителите на управляващата Партия на справедливостта и развитието на турския президент Тайип Ердоган.

Наскоро, след уволнението на Управителя на Централната банка на Турция от президента Ердоган, заради повишаването на лихвените проценти на банките с цел да се спре колапса на турската лира, Бойнукалън заяви, че „желанието на Исляма е лихвените проценти да бъдат намалени или напълно премахнати и мюсюлманите да започнат война срещу лихварството”.

Изявлението на Бойнукалън разгневи вицепрезидента на управляващата партия Бюлент Туран, който написа в туитър, че „е жалко“ Бойнукалън да бъде въвлечен във война, която засенчва ролята му на имам като поиска от него да не се намесва в политическите дебати.

50-годишният имам през месец март беше на първите страници на турските ежедневници с коментара му за убийствата на жени в Турция. Според него определението „убийство на жена“ има за цел да направи жените врагове на мъжете. „Убийството си е убийство“, написа Бойнукалън в  Twitter по случай световния ден на жената.

Имамът на Света София всъщност искаше да се включи в дебата за новата конституция, която турският президент Реджеп Тайип Ердоган планира да изготви. Той поиска френският термин laïcité (секуларизъм, светска държава – Бел. прев.) да бъде премахнат от новата турска конституция, която трябва да има препратки само към исляма.

Източник: Ethnos.gr

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal