Проф. Андрей Кураев разобличи манипулация на Московския Патриарх Кирил относно клириците-жертви на COVID-19

Автор: Александър Иванов

Проф. Андрей Кураев коментира на страницата си във Facebook част от слово на Московския Патриарх г-н г-н Кирил, публикувано в сайта на Московската Патриаршия.

Става дума за следния пасаж:

Ние в никакъв случай не се съмняваме в целителната сила на Светите Христови Тайни! И за доказателство служи обстоятелството, че след причастяване нашите ДЯКОНИ потребяват Светите Дарове от общата Чаша, и нито един от тях не е заболял и никога няма да се разболее (от коронавирус – Бел. Doxologia INFONEWS).

След цитата, професорът се позовава на следните данни за починали дякони на Московската Патриаршия:

5 април 2020, в събота на Светлата седмица, на 62-годишна възраст се престави в Господа клирикът на Богоявленския Катедрален Храм в Елохово Протодякон Евгений Трофимов. Отец Евгений почина от усложнения, причинени от коронавирусна инфекция.

http://moseparh.ru/otoshel-ko-gospodu-klirik-bogoyavlenskogo-kafedralnogo-sobora-protodiakon-evgenij-trofimov.html

3 май 2020 на 54-годишна възраст се престави в Господа клирикът от Храма на Препоподобните Зосима и Саватий Соловецки в Голяново Дякон Андрей Молчанов.

http://moseparh.ru/otoshel-ko-gospodu-klirik-xrama-prpp-zosimy-i-savvatiya-soloveckix-v-golyanove-svyashhennodiakon-andrej-molchanov.html

7 май 2020, на 50 години, от усложнения, причинени от коронавирусна инфекция, почина уставчикът на Данииловия ставропигиален мъжки Монастир Йеродякон Димитрий (Николаев).

http://moseparh.ru/skonchalsya-ustavshhik-danilova-monastyrya-ierodiakon-dimitrij-nikolaev.html

На 8 май 2020 в деня на Апостол и Евангелист Марко, на 58-годишна възраст, от усложнения, причинени от коронавирусна инфекция, почина Йеродякон Калист (Косулин), подвизавал се в Свято-Троицката Сергиева Лавра.

http://moseparh.ru/prestavilsya-ko-gospodu-naselnik-troice-sergievoj-lavry-ierodiakon-kallist-kosulin.html

На 27 май 2020, в деня Отдание на Пасха, предпразненство на Възнесение Господне, на 64-годишна възраст, от усложнения, причинени от коронвирусна инфекция, почина Йеродяконът от Свято-Троицката Сергиева Лавра Поликарп (Сидоров).

http://moseparh.ru/otoshel-ko-gospodu-naselnik-troice-sergievoj-lavry-ierodiakon-polikarp-sidorov.html

31 октомври 2020, от усложнения, причинени от коронавирусна инфекция, на 74-годишна възраст, почина клирик от Храма Успение на Божията Майка в гр. Владивосток, Протодякон Алексий Терехов.

https://www.vladivostok-eparhia.ru/news/mitropolia/?id=27766

26 октомври 2020, на 74-годишна възраст, от усложнения, причинени от коронавирусна инфекция, почина Йеродякон Илиодор (Гайриянц) от Въведенския ставропигиален мъжки Монастир, Оптина пустиня.

http://moseparh.ru/otoshel-ko-gospodu-naselnik-optinoj-pustyni-ierodiakon-iliodor-gajriyanc.html

5 ноември. Клирикът от Пензенския Успенски Катедрален Храм Протодякон Владимир Красненков умря на 4 ноември заради причинени усложнения от коронавирусна инфекция.

https://tass.ru/obschestvo/9920299

2 декември 2020, на 38-годишна възраст, от усложнения, причинени от коронавирусна инфекция, почина Йеродякон Ювеналий (Лапшин).

http://moseparh.ru/otoshel-ko-gospodu-ierodiakon-yuvenalij-lapshin.html

На 15 декември 2020 се престави в Господа клирикът на Московската градска Епархия Дякон Вячеслав Седих.

http://eparchia.patriarchia.ru/db/text/5735678.html

На 30 декември 2020, на 44-годишна възраст, от усложнения, причинени от коронавирусна инфекция, почина клирикът на Краснослободска Епархия, клирик на Покровския мъжки Монастир в село Дракино, Торбеевски район, Република Мордовия, Дякон Георги Вюшкин.

http://eparchia.patriarchia.ru/db/text/5745629.html

На 8 януари 2021 от усложнения, причинени от коронавирусна инфекция, на 40-годишна възраст, почина прессекретарят на Каинска Епархия Йеродякон Василий (Зеленкин), клирик на Катедралния Храм Рождество на Свети Йоан Предтеча в гр. Куйбишев.

http://eparchia.patriarchia.ru/db/text/5748712.html

Към 7 април 2021, в Русия са регистрирани 151 смъртни случаи вследствие на коронавирусна инфекция сред московските клирици и живеещите в ставропигии. От 151 починали – 14 клирици са от храмове в Москва, 113 клирици са от епархии в Русия и 24 клирици и населници на стравропигии.

https://tlg.today/Patriarchrabochayagruppa/351


 

Donate to Doxologia INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

 

Follow us on Twitter:

@doxologiainews

 

Follow us on Facebook page:

@doxologiainfonews

 

Join our Facebook group:

@doxologiainfonews.group

 

Follow us on Instagram:

@doxologiainfonews

 

Follow us on ВКонтакте:

@doxologiainfonews

 

Join our Telegram channel:

@doxologiainfonews

 

Subscribe to us on YouTube:

@doxologiainfonews


✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎