Начало » Новини » Светът » Премиерът на Франция: Радикалните ислямисти водят война срещу страната ни

Премиерът на Франция: Радикалните ислямисти водят война срещу страната ни

Убитата в Рамбуйе административна служителка на местната полиция Стефани Монферме стана жертва на ислямисткия тероризъм, заяви премиерът Жан Кастекс, цитиран от Ройтерс и БТА.

Убийството на 49-годишна майка на три деца беше извършено от тунизиец, който след това беше застрелян от полицията. Това беше последното от серията ислямистки нападения на френска територия през последните години.

Президентските избори във Франция са насрочени за догодина и се очаква проблеми като ислямизма, имиграцията и престъпното насилие да са сред водещите теми, отбелязва Ройтерс.

„Стефани беше убита, защото представляваше френската полиция и държавната власт. Тя беше убита, защото служеше на Франция“, подчерта Кастекс на церемонията в памет на загиналата, в присъствието на водещи полицейски и правителствени служители.

„Ислямисткият тероризъм ни е обявил война, но това е война, водена от страхливци. Само страхливец може да нападне жена, която, поради работата си, не е носела оръжие“, добави френският премиер.

„Ислямисткият тероризъм не може да се примири с вярата на гражданите във френската република, с техните действия по защита на свободата“, добави Кастекс, цитиран от ТАСС.

Премиерът подчерта, че терористът е крещял „Аллах акбар“ по време на нападението и определи това като „оскърбление към всички вярващи“. „Нито един вярващ от нито една религия няма право да произнася божието име, докато убива хора“, заяви Кастекс.

Френският премиер подчерта, че радикализацията често се случва под влияние на социалните мрежи. Методите за противодействие на терористите, включително наблюдение на мрежите и подозрителните лица, трябва да се усъвършенстват непрестанно, отбеляза той.

В края на церемонията Кастекс награди Монферме посмъртно с най-високото френско отличие, правейки я кавалер на Ордена на Почетния легион. Отдадена й беше почит и с минута мълчание, преди да бъде изпълнен френския национален химн.

Източник: Dnes.dir.bg

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal