Премиерът на Молдова: Причастяването с една обща лъжичка без тя да се дезинфекцира може да доведе до нови случаи на заразени с COVID-19, особено на Пасха

Автор: Александър Иванов

В.и.д. министър-председател на Република Молдова Аурелиу Чокой се опасява, че в навечерието на пасхалните празници църквите могат да се превърнат в огнище на ковид разпространението. Това съобщава Интерфакс.

Миналата събота и неделя полицията провери местата за поклонение. Така, в събота над пет хиляди души присъстваха на богослуженията. В 623 храма богослуженията се провеждаха на закрито, а само в 42 – на открито. В неделя пък повече от десет хиляди души присъстваха на богослуженията. Установените хигиенни норми не винаги се спазват. Иконите се дезинфекцират, помещенията се проветряват, но не всички носят маски на лицата си.

Същевременно, Министерството на вътрешните работи на Молдова посочва като проблем факта, че причастяването продължава да се извършва с една обща лъжичка за всички вярващи, без лъжичката да се дезинфекцира. Не искам да правя мрачни прогнози, но се страхувам, че през следващите 10-14 дни това може да доведе до увеличаване на броя на заразените с COVID-19.“ – казва Чокой.

По-рано Комисията за извънредни ситуации на Молдова разпореди от 1 април 2021 богослуженията да се провеждат само на открито при спазване на всички санитарни мерки. Повечето свещеници обаче не изпълниха това изискване, мотивирайки неподчинението си с факта, че навън все още беше студено.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal