Предстоятелят на Украинската гръко-католическа църква: Религиозните фигури нямат право да обсъждат дали ковид ваксината е безопасна или опасна

In other languages: UKR

Автор: Александър Иванов

Нито една религиозна фигура няма право да говори за безопасността или опасността от ваксината срещу коронавирус. Това заяви Върховният архиепископ на Украинската гръко-католическа църква г-н Святослав Шевчук в интервю за LB.ua.

Ние не знаем дали тази или онази ваксина, която държавата купува, е наистина безопасна. Защото държавата може да си купи ваксина, която просто е по-евтина или най-популярната на пазара, но доста опасна. И тук, за съжаление, световният пазар за този тип продукти може да бъде неморален, много агресивен и политизиран. Компетентността, обаче, да се каже, че ваксината е безопасна, имат съответните държавни органи. Смятам, че никоя религиозна фигура няма право да говори за безопасността или опасността от ваксините“ – каза архиепископ Святослав.

Той отбеляза, че освен безопасността, ваксинацията трябва да бъде и доброволна: никой не трябва да бъде принуждаван да бъде ваксиниран. Също така, според него, ваксинацията трябва да бъде достъпна.

Архиепископ Святослав добави, че Църквата не може да бъде пропагандист на ваксинацията, това е извън нейната компетентност, но може само да каже, че въпросът за ваксинацията е компетентност на лекарите, и няма религиозно основание за отказ от ваксиниране.

Припомняме, че по-рано различни украински религиозни представители се ваксинираха с ваксина срещу коронавирус. Сред тях бяха Върховният архиепископ на Украинската гръко-католическа църква г-н Святослав Шевчук и Архимандрит Лаврентий, брат на Златовърхия Монастир на Свети Архангел Михаил в Киев (Православна Църква на Украйна).

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal