Начало » Разни » COVID-19 » Преди Пасха Володимир Зеленски проведе среща с лидерите на ПЦУ, РПЦвУ и УГКЦ

Автор: Александър Иванов

Президентът на Украйна Володимир Зеленски проведе среща с Предстоятеля на Православната Църква на Украйна Митрополит Епифаний, с лидера на Руската Църква в Украйна Онуфрий и с лидера на Украинската гръко-католическа църква Святослав Шевчук по повод празнуването на Великден при карантинни ограничения. Това съобщава пресслужбата на президенството.

Президентът отбеляза, че в навечерието на Великден ситуацията със заболеваемостта от COVID-19 в Украйна е под контрол.

Току-що преодоляхме третата вълна. Това е първата седмица, когато има намаляване на пациенти всеки ден. И исках да обсъдя с вас какви други мощни сигнали бихме могли да отправим, за да предотвратим връщането на регионите в червената зона след Великден, защото това има голямо въздействие върху гражданите и икономиката“ – каза Зеленски.

Президентът благодари на религиозните лидери за помощта по време на първата вълна от пандемията на коронавируса миналата година, когато те информираха вярващите, че е важно да се грижат за себе си и близките си.

Зеленски също поиска да се разяснява на вярващите за важността на ваксинацията срещу COVID-19, тъй като това е единственият начин за преодоляване на пандемията.

Ето защо за нас също е важно хората, които идват във вашите църкви за помощ, да чуят за важността на ваксинацията“ – каза той.

Религиозните лидери увериха, че въпросът за празнуването на Великден в контекста на пандемията от COVID-19 е в центъра на вниманието на всички църковни общности. Лидерите се опитват да направят богослуженията достъпни онлайн, както беше миналата година; така че хората да спазват дистанция и да носят предпазни маски.

В същото време църковните лидери отбелязват, че в условията на карантинни ограничения когато хората изпитват умора, дори отчаяние, духовните грижи също са важни.

Володимир Зеленски също покани лидерите да отпразнуват заедно 30-годишнината от Независимостта на Украйна и изрази надежда за съвместна молитва за Украйна.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal