Правителството на Черна гора ще подпише споразумение със Сръбката Патриаршия

Превод: Александър Иванов

Според премиера Здравко Кривокапич, Правителството на Черна гора скоро ще подпише споразумение със Сръбската Патриаршия.

Правителството на Черна гора е готово да подпише споразумение със Сръбската Патриаршия. Говорил съм за това с Негово Блаженство Патриарх Порфирий и скоро ще решим кога ще бъде подписан договорът“ – написа премиерът в Twitter в неделя.

Сръбската Патриаршия е най-голямата религиозна организация в страната.

През 2012 г. Правителството подписа споразумения с Римокатолическата църква и еврейските и ислямски общности, но не и със Сръбската Църква. Новото Правителство на Черна гора, което пое властта през декември, отмени спорните статии в противоречивия закон за религиозната свобода, приет от предишното Правителство, за да направи всички религиозни организации равни пред закона. Новото споразумение ще защити правата на всички вярващи в страната, както и имуществото на Сръбската Патриаршия.

Текстът на споразумението ще бъде обнародван след подписването му.

Този ​​договор не трябва да бъде предмет на политизация или интриги, за да се печелят политически дивиденти. Ако Сръбската Патриаршия е доволна от него, не разбирам защо някои хора, които се представят за нейни защитници, са недоволни“ – добави премиерът в Twitter.

В съобщение на сайта си Черногорската Митрополия на Сръбската Патриаршия призовава политическите лидери и хората да запазят спокойствие относно ситуацията и напомня, че текстът на споразуменията с Римокатолическата, еврейската и ислямската общност е бил публикуван едва след неговото подписване.

Премиерът Кривокапич ръководи опозиционната коалиция, която спечели мнозинство срещу партията на Мило Джуканович за първи път от 30 години насам на изборите миналото лято. Първото нещо, което Кривокапич е направил, след като научил за резултатите от изборите, било да отиде на църква, за да благодари на Бога и да получи благословията на Черногорския Митрополит Амфилохий.

Източник: Orthodox Christianity

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal