Послание на Папа Франциск за Деня на земята 2021 | VIDEO

Във видеопослание за днешния Ден на Земята Франциск подчертава как кризите, свързани с пандемията Covid-19 и околната среда, показват, че човечеството е „на ръба“ и че сега е „моментът да действаме“. Папата призовава също към единство и устойчивост и насърчава световните лидери да действат смело и в истината.

Не можем повече да чакаме, както показват двете глобални катастрофи: климатът и Covid. Във видеопосланието на испански за днешния Ден на Земята папата призовава към действие за защита на сътворението. Припомняйки, че от една криза никога не се излиза същите същият, а „по-добри или по-лоши“, Франциск отправя призив за устойчивост, за да не се тръгне по пътя на самоунищожението, а да се работи смело и единно, за да „създадем справедлив и безопасна планета от гледна точка на околната среда“.

Рискът от забравата

Видеопосланието на Светия отец започва с призив „да не изпадат в забвение вече добре познатите препоръки за защитата на планетата“. „От известно време осъзнаваме все повече, че природата заслужава да бъде защитена, дори само поради факта – казва Франциск, – че човешкото взаимодействие с Божието биоразнообразие трябва да се извършва с изключително внимание и уважение: трябва да се грижим за биоразнообразието и да се грижим за природата“.

Поуката от пандемията

Аспекти, които „с пандемията научихме още повече“. Папата се позовава и на това, което се е случило, когато поради строгите извънредни ограничения, наложени от националните правителства за здравната криза, светът промени своя ритъм. „Тази пандемия също ни показа какво се случва, когато светът спре, спре, дори и за няколко месеца. Не е ли по някакъв начин тъжно положително въздействието – се пита Франциск – което това има върху природата и изменението на климата с такава сила? Т.е, че причинява щети.

Все още сме навреме да действаме

Ето защо – откроява папата – „ситуацията изисква навременни действия, които не могат да се отлагат“. Оттук и сърцевината на папското видео послание . „В обобщение, пандемията на Covid ни научи на тази взаимозависимост, на това споделяне на планетата. И двете глобални бедствия, Covid и климатът, показват, че нямаме повече време, за да чакаме. Времето ни притиска и, както показа Covid-19, имаме средствата за да се справим с тази обърканост. Имаме средствата – подчертава отново настойчиво папата – Време е да действаме, защото сме на границата“.

Бог прощава, Земята не

Затова Франциск припомня една стара испанска поговорка, приканваща хората да действат заедно, подтиквани от наложителността и готови да тръгнат по нови, иновативни пътища. „Бог винаги прощава, ние хората прощаваме от време на време, природата – предупреждава папата – не прощава повече. И когато това унищожаване на природата се задейства, е много трудно да го спрем. Но все още имаме време“. Оттук и поканата да излезем по-добри от кризата. „От кризата не се излиза същите, излизаме по-добри или по-лоши. Това е предизвикателството и ако не излезем по-добри, ще поемем по пътя на самоунищожението“.

Апел към световните лидери

Следователно човечеството може да промени хода на събитията за опазването на Сътворението. Оттук и призивът към световните лидери: „Нека всички вие, и аз също се присъединявам към вас, да призовете всички лидери по света да действат смело, да действат справедливо и винаги да казват истината на хората, така че хората да знаят как да се предпазят от разрушаването на планетата, как да предпазят планетата от разрушението, което – заключава папа Франциск – много често ние задействаме“.

Биоразнообразието: дар от Бог, който трябва да бъде защитен

Роден през 1970 г. в САЩ, Денят на Земята отправя ясно послание: да се живее на една здрава планета е право на всички жители, но и задължение. Устойчивостта, борбата с изменението на климата, опазването на биологичното разнообразие, борбата срещу замърсяването и защитата на екосистемите са стълбовете на тази велика глобална инициатива, замислена преди 51 години. Първоначално този ден се чества в световен мащаб на всеки десет години, но от изданието от 2000 г. се превърна в ежегодно събитие, способно да привлече около милиард души чрез инициативи, включително виртуални, на портала earthday.org. Централната тема на Деня на Земята 2021 е „Възстановете нашата Земя“, посветена на инициативите, които всеки от нас може да предприеме за възстановяване на екосистемите на Земята.

Източник: Vatican NEWS


 

Donate to Doxologia INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

 

Follow us on Twitter:

@doxologiainews

 

Follow us on Facebook page:

@doxologiainfonews

 

Join our Facebook group:

@doxologiainfonews.group

 

Follow us on Instagram:

@doxologiainfonews

 

Follow us on ВКонтакте:

@doxologiainfonews

 

Join our Telegram channel:

@doxologiainfonews

 

Subscribe to us on YouTube:

@doxologiainfonews


✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎