Поклонение с бдение за блаженопочившия проф. протопрезвитер Йоан Ика Старши в Катедралата на Света Троица в Сибиу | СНИМКИ

In other languages: RO

Автор: Doxologia INFONEWS

На 13 април 2021 г. ковчегът с тленните останки на блаженопочившия проф. протопрезвитер д-р Йоан Ика Старши беше изложен за поклонение в Катедралния Храма на Света Троица в Сибиу.

По-късно вечерта, Негово Високопреосвещенство Архиепископът на Сибиу и Митрополит на Ардеал (Трансилвания) г-н Лаврентий в съслужение с други духовници отслужи Бдение пред тленните останки на професора.

На Бдението присъстваха неговото семейство, ръководството и преподавателите от Факултета по православно богословие Свети Андрей Сагуна на Университета в Сибиу, както и неговите студенти.

Богословският факултет в Сибиу, Архиепископията в Сибиу и Митрополитската Църква на Трансилвания сега са в траур за напусналия ни достоен професор по догматично богословие. Великите ръководители на нашия Богословски факултет, великите професори, които също имахме и с които също бяхме колеги, един по един отиват във вечността, оставяйки след себе си достойнството на службата от стола и олтара, примерната преданост към учениците, към онези, които днес са в полето на служителите на църковния клир или учителите в училищата. Отец професор Йоан Ика Старши уважи с голямо достойнство заеманата от него катедра, основната катедра по богословие в Богословския факултет както и за всеки човек от Църквата. Ние молитстваме Бог да постави душата му на място за почивка, почивка, която той не е имал през този живот, защото той беше човек, отдаден изцяло на Църквата и семейството си. Бог да упокои душата му сред праведните! Вечна му памет!“, заяви в своето слово Негово Високопреосвещенство Митрополит Лаврентий.

Опелото ще бъде отслужено на 14 април 2021 г. от 10:30 ч. след Божествената Литургия в Катедралния Храм в Сибиу, а погребението в 13:00 ч. на старото общинско гробище.

Източник: Ziarul Lumina

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal