Папа Франциск: Ще преодолеем пандемията и последствията, но само с единство

„Възможно е да се преодолее пандемията, възможно е да се преодолеят нейните последици. Но ще успеем само ако ще бъдем единни“. Това е предупреждението на папата във видеопослание по повод 58-ото Общо събрание на Националната конференция на епископите на Бразилия. Папа Бергольо говори на бразилските епископи, но посланието е глобално.

„Чрез вас искам да се обърна към всички бразилци, в момент, когато тази любима страна е изправена пред един от най-трудните изпитания в своята история“. Папа Франциск казва това във видеопосланието, изпратено до участниците в 58-ото Общо събрание на Националната конференция на епископите на Бразилия (CNBB), която се провежда в онлайн формат от 12 до 16 април на тема „Стълбът на Божието Слово – библейско оживотворение в пастирската грижа“.

„Бих искал да изразя близостта си със стотиците хиляди семейства, които скърбят за загубата на любим човек – казва папата на испански. Млади и стари, бащи и майки, лекари и доброволци, свещенослужители, богати и бедни: пандемията не е изключила никого от страданието. Имам предвид по-специално епископите, жертви на Ковид“. „Моля Бог да даде вечен покой на мъртвите и да утеши страдащите сърца на роднини, които дори не са успели да се сбогуват с близките си. Напускането на този свят в самота е една от най-големите болки на онези, които остават“.
„Нашата вяра във възкръсналия Христос ни показва, че можем да преодолеем този трагичен момент – продължава Франциск. Надеждата ни дава смелост да станем отново. Състраданието ни подтиква да плачем с плачещите и да подадем ръка, особено на онези които имат повече нужда, за да се усмихнат отново. Състраданието ни тласка, като епископи, да се отърсим от ненужното, всеки знае какво“. „Възможно е да се преодолее пандемията, възможно е да се преодолеят нейните последици – уверява папата. Но ще успеем само ако сме единни. В този момент, Епископската конференция трябва да бъде единна, защото страда един цял народ“.
„Да бъде средство за помирение и за единство – това е мисията на Църквата в Бразилия – подчертава папа Бергольо. Днес повече от всякога! За това е необходимо да се оставят настрана разделенията и разногласията. Нека се обединим в същественото. С Христос, за Христос и в Христос, за да можем да преоткрием „единството на Духа в свръзката на мира.“ (Еф. 4: 3). „Само тогава, като пастири на Божия народ, ще можете да вдъхновявате не само католическите вярващи, но и други християни, както и други мъже и жени с добра воля, на всички нива на обществото, дори институционални и правителствени. Можете да вдъхновите да работим заедно за преодоляване не само на коронавируса, но и на един друг вирус, която отдавна заразява човечеството: вирусът на безразличието, който възниква от егоизма и поражда социална несправедливост“.

Източник: Vatican NEWS


 

Donate to Doxologia INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

 

Follow us on Twitter:

@doxologiainews

 

Follow us on Facebook page:

@doxologiainfonews

 

Join our Facebook group:

@doxologiainfonews.group

 

Follow us on Instagram:

@doxologiainfonews

 

Follow us on ВКонтакте:

@doxologiainfonews

 

Join our Telegram channel:

@doxologiainfonews

 

Subscribe to us on YouTube:

@doxologiainfonews


✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎