Начало » Новини » Светът » Пакистан: Ислямисти нападнаха християнски медицински сестри заради „богохулство“

Пакистан: Ислямисти нападнаха християнски медицински сестри заради „богохулство“

Две християнски медицински сестри, са били арестувани във Файсалабад, Пакистан в петък (9 април), докато изпълнявали нареждане на старшата сестра в болницата. Мюсюлмански служител е нападнал една от тях с нож заради премахването на стикер със стихове от Корана, съобщава Morning Star News.

Медицинската сестра Мариам Лал и студентката, бъдеща медицинска сестра Навиш Ароой са били обвинени съгласно раздел 295-Б от устава за богохулство в Пакистан. Обвинението е „опорочаване на Корана“, след като ислямистка тълпа е поискала „смърт на богохулниците“ в Градската болница, казва адвокатът на двете сестри. Съгласно раздел 295-Б от устава въпросното престъпление се наказва с лишаване от свобода до 10 години и / или глоба.

Двете медицински сестри, които са християнки, са били изпратени в затвора под стража в петък вечерта (9 април) заради тяхната сигурност, информира полицията. Техните семейства са се скрили от страх заради гнева на ислямистките тълпи.

Видеоклип, заснет от мобилен телефон, показва как мюсюлмански колега е нападнал сестра Лал с нож. Клипът е записан от неидентифициран служител на болницата. В него се вижда как колегата, идентифициран само като Вакас, казва на група ислямисти, че е нападнал християнката с нож. Той твърди, че е видял как Лал моли Ароой да откъсне от стенен шкаф стикер с молитва, използвана за прослава на пророка Мохамед.

„Не можах да се стърпя заради хулата към нашия свят пророк, затова нападнах Мариам“, казва Вакас на групата, която по време на записа крещи лозунги, възхваляващи Мохамед, и призовава за обесване на двете жени. „Уважението към пророка е по-ценно от моя или от вашия живот.“

Адвокат Акмал Бати, председател на Пакистанския алианс на малцинствата, е заявил, че сестра Лал, която е самотен родител на дъщеря тийнейджърка, и Арой, на която предстои да се омъжи след две седмици, работят в психиатричното отделение на болницата.

„Според изявлението на Мариам, старшата медицинска сестра я накарала да премахне всички стари стикери, някои от тях със стихове от Корана. Тя казва, че стикерът на шкафа вече е бил наполовина откъснат от някакъв пациент, когато са го махнали ”, съобщава Morning Star News. Мариам казва, че тя и колегата ѝ просто са спазвали указанията на старшата медицинска сестра.

В петък сутринта някой отново подбудил персонала и те нападнали двете жени. Източници твърдят, че мюсюлманската медицинска сестра с помощта на Вакас е подбудила служителите да нападнат двете християнки.

Когато информацията за инцидента се е разпространила, разярена тълпа, включваща членове на мюсюлманска екстремистка група Tehreek-e-Labbaik Pakistan (TLP), се събрала в болницата, пораждайки опасения за сигурността на двете жени и другите християнски работници.

За щастие голям полицейски контингент е пристигнал точно навреме, за да закара двете жени в ареста, където да бъдат в безопасност.

В Пакистан фалшивите обвинения за хула към исляма са често срещани, мотивирани от лични вендети или религиозна омраза. Силно мотивираните обвинения имат потенциал да предизвикат линчове от страна на мафиоти, възможни са убийства и масови протести. В момента 24 християни са в затвора заради обвинения в богохулство. Те са обвиняеми по 21 дела за богохулство на различни нива на съдебния процес.

Неуспехът на правителството да ограничи злоупотребата със законите за богохулството насърчава фалшивите обвинители, твърдят активисти за права и църковни лидери.

Източник: Евангелски вестник

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal