Начало » Новини » Светът » „От 125 Киево-Печерски Светии – 115 са духовници на Вселенската Патриаршия“, заяви присъединилият се към ПЦУ йеромонах Инокентий Пидтоптаний

„От 125 Киево-Печерски Светии – 115 са духовници на Вселенската Патриаршия“, заяви присъединилият се към ПЦУ йеромонах Инокентий Пидтоптаний

In other languages: UKR

Автор: Doxologia INFONEWS

Присъединилият се към Православната Църква на Украйна вече бивш йеромонах Киево-Печерската Лавра отец Инокентий Пидтоптаний заяви, че от 125 Киево-Печерски Светии – 115 са духовнити на Вселенската Патриаршия. Йеромонах Инокентий е приет в духовенството на Переяславско-Вишневската Епархия на Православната Църква на Украйна (ПЦУ).

Киево-Печерската Лавра е била векове Ставропигия на Вселенската Патриаршия в Киев. Московската Патриаршия абсолютно противоканонично я узурпира в края на 17 век. След разпадането на СССР, Лаврата става държавна собственост и е предоставена отново противоканонично на Руската Църква в Украйна.

Йеромонахът отбеляза, че сред киево-печерските монаси има мисли за възстановяването на Киево-Печерската Лавра като Ставропигия на Вселенската Патриаршия.

Както разказа Йеромонах Инокентий в даденото от него обширно интервю за Главком Украйна, след като през 2018 г. се заговори за предоставянето на Томос за автокефалия на Църквата в Украйна, един от епископите е поискал да му се донесе копие на Грамотата от 1686 г. Това е акт на Вселенската Патриаршия, с който Майката Църква предоставя на Московския Патриарх правото да ръкополага Киевския Митрополит, както и това, че Киевският Митрополит винаги първо ще спомена Вселенския Патриарх, след това Московския. С този документ не се предоставят никакви други права на Московския Патриарх, нито диоцеза на Киевската Митрополия, както манипулативно твърдят московците. В него ясно, недвусмислено и точно е описано какво се предоставя на Московския Патриарх.

И когато този епископ се запозна с този документ, той си зададе въпроса: Дали някой е спазвал условията на тази Грамота в продължение на 300 години, по-специално относно споменаването първо на Вселенския Патриарх? Не изключвам това да се е съблюдавало от 1686 г. до 1700 г. Но след 1700 г., когато Петър I премахва Патриаршият в Москва никой от Киевските митрополити не е споменавал Вселенския Патриарх.

Всичко това беше логична основа за Вселенския Патриарх Вартоломей да отмени тази Грамота, защото никой не я спазва. С премахването на тази Грамота, Патриарх Вартоломей взема по своя грижа Киевската Митрополия, която канонически и фактически е била в юрисдикцията на Вселенската Патриаршия от 988 до 1686 г. (От 1686 г. тя е изурпирана противоканонично от Московската Патриаршия – Бел. прев.). И между другото, от 125-те Киево-Печерски Светии, 115 са духовници на Вселенската Патриаршия. Когато целият този процес започна (процесът преди Томоса) сред братята се чуха мнения и мисли, защо сега да не се възставои Ставропигията на Вселенския Патриарх в Лаврата? Съжалявам, не мога да посоча кои са изразили подобни мисли. Аз самият не призовавам за това. Просто казвам, че има такива мисли“, заяви Йеромонах Инокентий.

Източник: Релігійна правда

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal