Начало » Православна Църква » Нови поместни църкви » Православна Църква на Украйна » Остро изявление на Свещения Синод на Православната Църква на Украйна относно ескалацията на руската агресия срещу Украйна

Остро изявление на Свещения Синод на Православната Църква на Украйна относно ескалацията на руската агресия срещу Украйна

In other languages: GR – EN – RUS – UKR

Автор: Александър Иванов

На 19 април 2021 Свещеният Синод на Православната Църква на Украйна излезе с изявление по повод заплахата от война, която изглежда съществува в Украйна, в контекста на засилената концентрация на руски войски на границата с Република Украйна в Крим и Донбас, контролирани от руските агресори и окупатори.

Многобройни достоверни доклади потвърждават най-голямото до момента струпване на руски войски близо до нашите граници от началото на необявената война на Русия срещу Украйна през 2014. Първата и очевидна цел на такова струпване е сплашването от страна на Кремъл на украинското общество, натиск върху нашата държава и върху съюзниците на Украйна в свободния свят с цел постигане на собствените им интереси.

Ние не се страхуваме! – е нашият отговор на това поредно агресивно намерение на руските власти. „Ще положим душа и тяло за свободата си“ – това не са просто слова от химна на Украйна. Но това е убеждение – една от ключовите черти на украинската политическа нация, възпитавана от времето на княжеската Киевска държава, утвърдена в освободителната борба от времето на казаците и през ХХ век. Ние не изискваме чуждото и не се стремим да го притежаваме, украинският народ иска да живее в мир и съгласие с всички, на първо място – с нашите исторически съседи. Но ние няма да позволим отново да ни хвърлят в имперското иго, от което украинският народ се освободи преди три десетилетия!

Досега от името на поместната Православна Църква на Украйна предупреждавахме властите на Руската Федерация и сме принудени отново да напомняме: престъпните ви намерения са известни на Бога, няма да имате успех в тях, както е казано: „Кроят заговори, но те се рушат; говорят дума, но тя няма да се изпълни, защото с нас е Бог!“ (Исаия 8:10). Оръжието, което незаконно насочвате срещу нас, мечът, който сте вдигнали срещу Украйна – ще се превърнат в Божий гняв върху главите ви! Защото е казано: „…всички, които се залавят за нож, от нож ще погинат” (Матей 26:52).

Следователно окончателното наказание за невинно пролятата кръв все още не ви е застигнало – спрете, покайте се, изгладете вината си като прекратите войната и се съгласите на справедлив мир.

Предупреждаваме също и военнослужещите на Русия, всички официални и тайни наемници на Кремъл – не приемайте да участвате в престъпленията на вашите началници. Обърнете внимание на словата от Писанието: „Недейте се лъга: Бог поругаван не бива. Каквото посее човек, това и ще пожъне”(Галатяни 6:7). А който сее вятър, той ще пожъне буря (вж. Осия 8:7). Това също касае и онези, които очакват „идването на Путин“ в Украйна. Нека съдбата на Юда Искариот бъде предупреждение за вас – не поемайте по пътя на предателството и прислужничеството на врага.

Обръщаме се към всички наши вярващи и към хората на добра воля с призив да продължат молитвата за справедлив мир за Украйна. Ежедневно ние възнасяме в храмовете прошение за Божия защита от нашествието на иноплеменници, за помощ на нашите военни, които защитават родната си земя, за освобождението на пребиваващитев плен. Досега неведнъж сме виждали Господнята милост към украинския народ – ние вярваме, че дори в настоящите изпитания Бог няма да ни остави беззащитни срещу агресията на врага.

Благодарни сме на всички наши съюзници, страните от свободния свят, които единодушно свидетелстват подкрепата си за Украйна в тези сложни обстоятелства и призовават властите на Русия да прекратят ескалацията на агресията. Както златото се изпитва с огън и се очиства от мръсотия, така и приятелството, предаността към принципите на мира и демокрацията се потвърждават от готовността да ги защитим. Свободата и мирът за Украйна – това е мир и безопасност за Европа и за целия свят. И това е крайъгълният камък за по-добро бъдеще на самата Русия, когато рано или късно осъзнае пагубността на избрания сега авторитарен начин за възстановяване на „империята на злото“.“ – гласи изявлението на Свещения Синод на Православната Църква на Украйна,

подписано от:

† Киевския и на цяла Украйна Митрополит г-н г-н Епифаний,
† Лвивския Митрополит г-н Макарий,
† Виницко-Барския Митрополит г-н Симеон,
† Миколаевския и Богоявленски Митрополит г-н Володимир,
† Ивано-Франкивския и Галицки Митрополит г-н Йоасаф,
† Луцкия и Волински Митрополит г-н Михаил,
† Дрохобичкия и Самбирски Архиепископ г-н Яков,
† Житомирския и Полиски Архиепископ г-н Володимир,
† Харкивския и Изюмски Архиепископ г-н Атанасий,
† Володимир-Волинския и Турийски Епископ г-н Матей,
† Харкивския и Богодухивски Епископ г-н Митрофан,
† Одеския и Балтски Епископ г-н Павел.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal