Няма Светена Вода в Катедралния Храм във Видин, оплака се вярващ пред БНР

На Велики четвъртък във видинския катедрален храм „Св. Димитър“ няма светена вода. Това сигнализира слушателят на Радио Видин Ангел Ангелов, след като рано тази сутрин посетил храма:

„Днес е Велики четвъртък, разбира се, ден за пречистване. Реших да отида до храма, да си купя свещ, да запаля, една икона и исках да си напръскам иконата със светена вода, да се помоля и да си я отнеса вкъщи, да я оставя при другите икони. Обаче когато попитах къде се намира светената вода, ми отговориха, че светена вода няма. Клисарката ми отговори, че не правят светена вода всеки ден, че свършила била и че не знае кога пак ще направят, защото сега литургиите били много тежки и нямали време да правят светена вода, но утре можело и да има. За мен лично, а и доколкото знам, във всеки един храм трябва да има светена вода винаги. Винаги, когато човек има нужда, трябва да може да си вземе светена вода.“

В началото на всеки месец се освещава вода в катедралния храм „Св. Димитър“ във Видин. Това каза председателят на църковното настоятелство архимандрит Самуил и добави:

„За жалост много хора свързват празника с външните неща – със светената вода, със свещичката. Същността на празника е на друго място, то е в светата литургия – човек да отиде в храма и да се помоли. За жалост ние сме станали, или много от хората са традиционалисти. Те трябва да направят някакъв ред от събития, от неща, от ритуални действия. Това е неправилно. Затова човек, когато отива за светена вода и няма, той се паникьосва: Ама как така, аз трябва да отида да взема. А сега службата не е свързана с това. Примерно щеше да е неправилно и от духовна гледна точка, ако на Йордановден не осветим вода. Това вече не е редно, това на е правилно. Но тези дни ние се сещаме за страданията на Господ Исус Христос“.

Всеки, който желае, ще може да си вземе светена вода от катедралния храм през празничните дни, добави архимандрит Самуил.

Източник: БНР


 

Donate to Doxologia INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

 

Follow us on Twitter:

@doxologiainews

 

Follow us on Facebook page:

@doxologiainfonews

 

Join our Facebook group:

@doxologiainfonews.group

 

Follow us on Instagram:

@doxologiainfonews

 

Follow us on ВКонтакте:

@doxologiainfonews

 

Join our Telegram channel:

@doxologiainfonews

 

Subscribe to us on YouTube:

@doxologiainfonews


✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎