Начало » Новини » България » Неделя Вайя (Цветница) в град Варна | VIDEO & СНИМКИ

Неделя Вайя (Цветница) в град Варна | VIDEO & СНИМКИ

На 25 април 2021 г., на празника Вход Господен в Йерусалим – Цветница – Връбница, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи света Литургия в Митрополитския катедрален храм „Успение Богородично“. С Архиерея съслужи храмовото духовенство в лицето на председателя на храма ставрофорен иконом Димитър Стоев, протойереите Йордан Найденов и Стефан Николов, свещеник Николай Митев, митрополитския дякон Любомир Георгиев и дякон Венцислав Георгиев.

Малко преди началото на светата Литургия Българската православна църква се сдоби с двама нови четци, певци и свещоносци – Владимир и Константин, които бяха постригани от Негово Високопреосвещенство.

В богослужението взеха участие множество християни, които си взеха върбови клонки за благословение на семейството и дома. Върбовите клонки бяха благословени от митрополит Йоан предния ден, в навечерието на празника, когато в Митрополитската катедрала бе отслужено бдение. С благословението на Архиерея върбата бе раздавана пред централния вход на храма.

В своята проповед митрополит Йоан изтъкна за днешния ден, че той е „празник, както се казва в богослужението, през сълзи на очи… Все пак обаче днешното свето евангелие според свети евангелист Йоан, а и читиримата евангелисти свидетелстват за това събитие – за входа Господен в Йерусалим, става съвсем ясно, че има радост и то немалка, която е разтворена с известна скръб“.

Негово Високопреосвещенство насочи вниманието към малките деца, които „с изключителна радост посрещнаха влизащия в светия град на осле Господ Иисус Христос. Те, със своята чистота на детската си душа, успяха да разберат, че Христос дойде в света да поднесе преди всичко радост“, отблеза още митрополит Йоан, обяснявайки, че става въпрос за духовна радост, радост по Бога, която надвишава преходната радост. Той допълни: „Ние ще видим, че в целия празник се свързват няколко други моменти, които са особено важни. Първият от тях е възкресяването на четиридневния Лазар. Вчерашният ден показа по един уникален начин божественото достойнство на Сина Божий и онези славни думи: „Аз съм възкресението и животът; който вярва в Мене, и да умре, ще оживее“ (Ин 11:25)… Другият момент, който е много съществен, е лекото прокарване на една червена нишка за спомена на Тайната вечеря, защото там Христос щеше да каже едни много важни думи, когато говорим за радостта: „вие ще бъдете наскърбени, но скръбта ви ще се обърне на радост… и радостта ви никой няма да ви отнеме“ (Ин 16:20, 22). Ето това огромно и важно значение на усещането на тази духовна радост, която не може да бъде отнета от човека, стига той да разбере, че приоритетите, които си поставя, желанията, които има, греховете, които извършва са тези до голяма степен пречки да усети човек тази радост. А малките деца – те я усещат винаги. Тази радост е отворена за всеки човек, но децата са най-много отворени за нея“.

Митрополит Йоан поздрави всички именици и им благопожела крепко здраве. Той отбеляза още, че днес в апостолското четиво прозвучаха думите на свети апостол Павел: „Вашата кротост да бъде известна на всички човеци“ (Фил. 4:5). Архиереят заяви, че всяка добродетел е важна, но за човека особено важни са снизходителността и кротостта, защото в днешната действителност те са по-оскъдни. „Снизходителността на човек прави той да стане дете на Бога. Тя преодолява човешката природа“, каза Негово Високопреосвещенство.

Източник: Свещена Митрополия на Варна и Велики Преслав

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal