Националният съвет на църквите в Корея: Специална молитва на Пасха за обединение на Корейския полуостров

Националният съвет на църквите (NCCK) прикани корейските християни да се обединят в молитва, в деня на Възкресение Христово, за мир и обединение на полуострова, разделен от Корейската война, по повод 76-ата годишнина от освобождението на японското управление, която се отбелязва на 15 август.

Rev. Prof. Dr Sang Chang among other WCC Central Committee members during the prayer service in the chapel of the Ecumenical centre in Geneva. Photo: Albin Hillert/WCC

„Нека се молим, със силата на Възкресението, окончателно да сложим край на дългото и болезнено разделение и да осъзнаем нашата надежда за мирно съжителство и обединение на Корейския полуостров“, се казва в молитвата, призоваваща Господ да помогне на корейците да запазят жив духът на Споразумението за помирение, ненападение, обмен и сътрудничество, подписано от двете Кореи през 1991 г. „Да се молим в името на възкръсналия Исус Христос, който живее сред нас, за мирно бъдеще на Корейския полуостров и за целия свят „, завършва молитвата.

Послание към корейските християни отправи и преподобния Йоан Саука, временен генерален секретар на Световния съвет на църквите (WCC), който призовава християните и всички хора с добра воля да придружават усилията на корейците за мир и обединение въпреки пречките, конфликтите и продължаващото напрежение. „Икуменическата организация ще придружава вашите действия и молитви за премахване на постоянната заплаха от война и постигане на мирно съжителство“, казва в посланието Саука. „Вървим и се молим за вас с вашата смелост и постоянство, дори когато светлината на надеждата сякаш угасва“.

Корейската война (1950-1953 г.) е един от най-кървавите конфликти в историята след двете световни войни. Смята се, че по време на тригодишната война е отнела живота на около един милион и четиристотин хиляди южнокорейски цивилни, половин милион севернокорейски войници и китайски „доброволци“, 225 784 южнокорейски войници, 33 629 американски войници и 3143 членове на въоръжените сили от 15 други държави, които са участвали във войната под знамето на ООН, за да спасят Южна Корея от нашествие. Кървавият конфликт завършва на 27 юли 1953 г. с примирие, което опеределя разделянето на страната на две държави по протежение на 38-ия паралел. Повече от 50 години Католическата църква в Южна Корея активно полага усилия за мира и обединението на двете Кореи.

Източник: Vatican NEWS


 

Donate to Doxologia INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

 

Follow us on Twitter:

@doxologiainews

 

Follow us on Facebook page:

@doxologiainfonews

 

Join our Facebook group:

@doxologiainfonews.group

 

Follow us on Instagram:

@doxologiainfonews

 

Follow us on ВКонтакте:

@doxologiainfonews

 

Join our Telegram channel:

@doxologiainfonews

 

Subscribe to us on YouTube:

@doxologiainfonews


✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎