Московският Патриарх Кирил потвърди решението за низвержение на Протодякон Андрей Кураев, но му дава време „да се върне по пътя на Църквата“

In other languages: RUS

Автор: Александър Иванов

На 03 април 2021 Негово Блаженство Московският Патриарх г-н г-н Кирил потвърди решението на Епархийския църковен съд на Московска Епархия за низвержение на проф. Протодякон Андрей Кураев, но наложи мораториум върху издаването на указа, който ще направи това решение действено. Продължителността на мораториума не се уточнява.

Решението на Патриарх Кирил се обосновава с „предоставянето на време на Протодякон Андрей Кураев да преосмисли своите позиции и да се върне по пътя на Църквата, който той бе избрал“.

Припомняме, че Епархийският църковен съд на Московска Епархия реши да низвергне от сан проф. Протодякон Андрей Кураев заради коментара му в LiveJournal относно смъртта на настоятеля на Богоявленския Катедрален Събор в Москва Протойерей Александър Агейкин, тъй като в коментара на Кураев Съдът откри „богохулство срещу Църквата и клевети“.

Тогава Кураев написа следното:

Агейкин
Първата смърт сред московските духовници. В болницата в Лапино почина Протойерей Александър Агейкин, настоятел на Елоховския Катедрален Събор.

За този персонаж можете да се прочете по тага. В паметта ми този недопротопрезвитер ще остане като тъп кариерист, направил кариера в сферата на VIP услугите.
(«Недопротопрезвитер»: за да разберете това, трябва да знаете, че в продължение на половин век настоятелят именно на Елоховския Събор беше единственият «протопрезвитер» в РПЦ. Агейкин е първият, който получи там настоятелство, но не успя да получи към него дадения титул. Но това абсолютно нищо не говори за него, а само за дребните реформи на Патриарх Кирил).
А аз обърнах вниманието на семинаристите, че епидемията ще освободи много места.

* * *
Той успя да внесе своята част в епидемията на безстрашие: https://youtu.be/zFyQMSrx4Nw
«През вековете Църквата натрупа богат опит в борбата с епидемиите. Епидемията от черната смърт – чумата беше спряна с молитва» (3-50)

* * *
«Отец Андрей. Може би си спомняте за един семинарист … аз бях една година клисар в Елохово. Видях и чух различни неща. Има известна истина във вашата публикация за Агейкин. Но, например, той ми помогна да премина педагогична практика в … Затова аз подкрепям и вашата истина, но в същото време в него имаше все пак нещо добро и хуманно. Православните фрийкове, които плюят срещу вас, не разбират вътрешността на църковния живот, но не цялата вътрешност е мръсна. Църква на атеистите, хомосексуалистите и кариеристите, които продават всичко и всички. Успех във Вашата работа. Винаги ви чета, но се страхувам, че днес е нереално да оцелееш в РПЦ без вреда за психиката и без да се превърнеш в ужасен циник. Честит Великден! Христос воскресе!


 

Donate to Doxologia INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

 

Follow us on Twitter:

@doxologiainews

 

Follow us on Facebook page:

@doxologiainfonews

 

Join our Facebook group:

@doxologiainfonews.group

 

Follow us on Instagram:

@doxologiainfonews

 

Follow us on ВКонтакте:

@doxologiainfonews

 

Join our Telegram channel:

@doxologiainfonews

 

Subscribe to us on YouTube:

@doxologiainfonews


✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎