Московският Патриарх Кирил изрази съболезнования за упокоението на принц Филип

Автор: Александър Иванов

Негово Блаженство Московският Патриарх г-н г-н Кирил изрази съболезнования за упокоението на принц Филип, съпруг на кралица Елизабет II, който се престави в Господа на 09 април 2021 на 99-годишна възраст.

В съобщението си Патриарх Кирил се обръща към кралица Елизабет II:

С тъга приех новината за упокоението на съпруга Ви, принц Филип, херцог на Единбург. Изразявам най-искрените си съболезнования към Вас и към целия британски народ. Като представител на гръцката линия на Олденбургската династия, Негово Кралско Височество изпитваше топли чувства към православната култура и традиции, беше един от почетните членове на обществената организация „Приятели на Атон“. Принц Филип се интересуваше силно и от историята и културата на Русия, която той не един път посети.“ – написа Негово Блаженство.

Принц Филип е част от гръцката и датската кралски фамилии. Той е роден на остров Керкира в резиденция Сан Репо. След своето раждане той е кръстен като православен християнин в Храма на Свети Георги в Керкира. Негови кръстници са били Кралица Олга на Гърция и кметът на Керкира г-н Александрос Кокотос. За това, че се е наложило да напусне Гърция като малък, заради политическата обстановка в неговата родина, той не е могъл да овладее напълно гръцкия език. Той е разбирал всичко, но му е било трудно да го говори. Често е посещавал Гърция, нейните острови, забележителности, монастири и Атон. Макар формално заради протокола да е приел англиканството, близки до него заявяват, че той си е останал православен християнин, макар да не го е показвал публично.

Бог да го прости! Царство му небесно!

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal