Комюнике на Свещения Епархийски Синод на Архиепископията на Америка

In other languages: GR – EN

Превод: Йордан Георгиев

На 05 април 2021 г., Негово Високопреосвещенство Архиепископът на Америка г-н Елпидофор свика чрез видеоконферентна връзка Свещения Епархийски Синод на Свещената Архиепископия на Америка за редовно насрочено заседание.

По време на заседанието, Свещеният Епархийски Синод:

1) беше официално информиран за премахването на неблагоприятния статут на академична пробация, наложена на Гръцкия колеж и Богословската Школа на Честния Кръст от Комисията по висше образование в Нова Англия, като единодушно поздрави председателя на Школата Архонт Георгиос Кандонис и всички сътрудници за този успех.

2) изрази задоволството си от благоприятния резултат на решението за финансиране на Пенсионната програма за духовенството и служители-миряни в Архиепископията.

3) одобри създаването на Фондация на Свещената Митрополия на Чикаго.

4) вдигна аргоса, който беше наложен на отец Николаос Кастанас, клирик от Свещената Митрополия на Бостън като го включи в редиците на пенсионираното духовенство.

5) одобри искането на Националното сестринство на презвитерите приближаващият празник на Светите Марта и Мария, покровителки на сестринството, да се чества като Национален ден за ролята на презвитерите

и,

6) съгласно комюникето от 12 октомври 2020 г., реши да започне да изготвя новия Устав на Свещената Архиепископия, така че да отговаря на визията и очакванията на духовенството и вярващия народ с оглед изпълването през следващата година на 100 години от нейното основаване.

Процедурата предвижда създаването на една по-широка Комисия, в която ще бъдат представени всички организации и органи на Църквата и на Гръцката общност, плюс четирима представители от всяка Свещена Митрополия, избрани от съответния местен архиерей.

На всеки вярващ ще бъде предоставена възможността да изпрати своите мнения на специален имейл адрес: charter@goarch.org .

Събирането и организирането на всички становища ще бъде отговорност на Комисията по административните въпроси на Архиепископския съвет.

В следващата фаза, след получаване на подходящи инструкции от Майката Църква за съответния брой членове, ще бъде обявен съставът на членовете на смесената комисия между Свещената Архиепископия и Вселенската Патриаршия за изготвянето на новия Устав.

Накрая, Архиепископът и Синодалните Архиереи си размениха пожелания за остатъка от Светата и Велика Четиридесетница като си пожелаха благословена Света Пасха.

От Главния секретариат на Свещения Епархийски Синод

Източник: Ἱερὰ Ἀρχιεπισκοπὴ Ἀμερικῆς | Greek Orthodox Archdiocese of America


 

Donate to Doxologia INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

 

Follow us on Twitter:

@doxologiainews

 

Follow us on Facebook page:

@doxologiainfonews

 

Join our Facebook group:

@doxologiainfonews.group

 

Follow us on Instagram:

@doxologiainfonews

 

Follow us on ВКонтакте:

@doxologiainfonews

 

Join our Telegram channel:

@doxologiainfonews

 

Subscribe to us on YouTube:

@doxologiainfonews


✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎