И Старозагорският Митрополит Киприан прие посланика на Руската Федерация в България Елеонора Митрофанова: Близост, подчинение, зависимости и сътрудничество между Българската Патриаршия и Русия | СНИМКИ

Автор: Doxologia INFONEWS

На 28 април 2021 Старозагорският Митрополит г-н Киприан посрещна в Митрополитския дом Нейно Превъзходителство г-жа Елеонора Митрофанова, извънреден и пълномощен посланик на Руската Федерация в България. Това съобщава пресслужбата на Старозагорска Митрополия.

Изключително щастлив съм да Ви приветствам в центъра на нашата богодарувана Старозагорска епархия. Изказваме своята архиерейска благодарност към Вас и Вашите сътрудници, че ни уважихте и ни удостоихте с Вашето внимание. Благодарни сме на Бог, че съществуваме и ни има. Неразривна е връзката между българи и руси, както в духовно, така и в държавно-политическо отношение, защото Бог е предопределил, да бъдем в едно и „вси славяни книги да четат“ – каза в приветственото си слово Митрополит Киприан.

Митрофанова сподели приятните си впечатления от първото си посещение в Стара Загора, изключително богатата история на Регионалния исторически музей и топлото посрещане в СУ „Максим Горки“. На срещата бяха обсъдени възможностите за съвместно сътрудничество.

В края Архиереят връчи на посланик Митрофанова благодарствен знак, придружен от иконата на Божията Майка и сувенир за празника Възкресение Христово и сподели, че я очаква отново през юни за празника на розата в родния си град Казанлък. От своя страна Нейно Превъзходителство покани митрополит Киприан на Международен музикално-хоров фестивал в Москва и му подари книга, събрала живота и делото на Софроний Врачански.

На срещата присъстваха представители на Посолството на Руската Федерация в България, заместник-кметът Милена Желева и директорът на Дирекция „Инвестиции и европейски проекти“ Георги Симеонов.

Припомняме, че по-рано на 14 април 2021 Пловдивският Митрополит г-н Николай също се срещна с Митрофанова.

Прави впечатление, че Митрополитите Николай и Киприан почти не се срещат с никой друг, освен с представители на Руската Федерация в България, или близки до Кремъл хора.

Първо, Митрополит Киприан няма как да знае какво Бог е предопределил за българите и московчаните. Второ, предопределение не съществува в учението на Православната Църква. Освен това, на фона на многобройните шпионски скандали от страна на Кремъл в България и в Европа, да говориш за неразривна държавно-политическа връзка (освен духовна, каквато ние нямаме), е меко казано неадекватност и непознаване на политическите процеси в Европейския съюз, както и непознаване на агресивната шпионска политика на Русия спрямо нейните съседи. Или пък – познаване на всички тези неща и подкрепа в тяхна полза. И не на последно място да отбележим, че такива трактовки като тази че, Бог бил предопределил „вси славяни книги да четат“ – са еднофилетизъм, ерес. Първо, ние не сме славяни. Включително и самите московчани не са славяни. Доказано е от световната историческа научна общност. Има достатъчно литература на различни езици, която може да се прочете.

СНИМКИ от изразените близост, подчинение, зависимости и сътрудничество между Българската Патриаршия и Русия

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal