Избори и празник за римокатолическата общност у нас

Католическата общност празнува Великден. В Русе празникът започна снощи с вечерна литургия точно в 20 часа и продължи почти до полунощ.

Литургията в католическата църква бе водена от епископ Страхил Каваленов и отец Валтер Гора, а участие в нея взеха десетки християни, преминали през великия пост и очакващи с открити сърца Възкресение Христово. Службата в храм „Св. Павел от Кръста“ в Русе се предаваше пряко и по интернет и така всички членове на католическата общност имаха възможност да бъдат причастни към молитвата и радостта в храма.

Монсеньор Страхил Каваленов се обърна към вярващите и ги поощри:

„Периодът е труден. Миналата година Великден беше един странен Великден, почти без вярващи в църквата и въпреки това, където и да бяхме ние, които вярваме в Господа – победител на злото и на смъртта, ние преживяхме тази радост от неговото Възкресение. Така ще направим тази година и сигурен съм, братя и сестри, че тази вяра, която утвърждава нашата надежда и която ни помага с любов да гледаме на всичко онова, което се случа около пас, ще направи така, че тези празници да бъдат прекрасни както винаги. Вземайки участие в Пасхалната радост ние, въпреки всичко, където и да сме и в каквито и обстоятелства да се намираме, ще продължим този път на спасението, който ни води светлината на Господа – умрял и възкръснал за наше спасение“.

По време на службата в проповедта си епископът отново припомни, че и във времето на пандемия християните не бива да губят надежда и да помагат на онези, които се нуждаят.

Каква е надеждата на хората в деня, в който ще празнуват и ще гласуват?

„Да не сме разделени, да станем едно цяло и да повярваме, че има една сила, която ни ръководи. Бог е един, да няма разделение – това е най-важното“.

„Бог ни дава свобода, той ни освобождава, изцелява ни, той ни е изкупил, той е умрял на кръста. Заради нас го е направил, не заради други някой друг, заради всички хора. Точно затова се е жертвал, за да бъдем свободни“.

Великден празнуват и арменците в Силистра.

Литургия в над 400-годишната църква „Света Богородица“ ще бъде отслужена следващата неделя от свещеник от Русе, тъй като в Силистра няма такъв, съобщи Екатерина Тодорова, председател на арменското настоятелство. Храмът е считан за най-стария арменски действащ храм в България.

За празника арменците приготвят козунаци и боядисват яйца в червено. Според исторически свидетелства арменците са сред най-старите жители на дунавския град.

„Тъй като Бог уважава човека, той влага в него частица от своята божественост, която е свободата. Правото на избор е божествена привилегия, която човекът сред всички други създания на земята единствено има“, изтъкна монсиньор Страхил Каваленов в интервю за предаването „Преди всички“.

„Ако се вгледаме в своята история с очите на вярващ, ще открием тези знаци на Божията близост, как Бог ни направлява в нашия път към правилния избор“, допълни монсиньор Каваленов.

„Бог не ни е обещал един лесен, комфортен живот на земята според критериите на съвременния свят и изобщо на света от всяка една историческа епоха“, отбеляза още духовникът пред БНР.

Източник: БНР

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal