Екатерина Генова ще пише до Синода: В храмовете да не се допускат миряни по анцузи, вземайте пример от гърците | СНИМКИ

Автор: Александър Иванов

Бившият директор на Дирекция „БНТ Свят и региони” и БНТ 2 г-жа Екатерина Генова изрази недоволството си от модата в България да се ходи на църква по анцуг, къси гащи и прочие, а в някои храмове по морето – дори и по бански.

В текста си Генова препоръчва на вярващите в България да вземат пример от вярващите в Гърция за това как да се обличат когато ходят на църква.

След днешното традиционно ходене на църква, ме споходиха нерадостни мисли, този път за „миряните“. Досега винаги съм се фокусирала върху свещениците, които ни се карат заради късния час на идване в църквата или заради интереса към върбовите клонки. Днес пренебрегнах това назидаване и се съредоточих върху посетителите. Смятам най-сериозно да напиша писмо до Синода с настояване в църквите да не се допускат миряни в анцунзи. Дори да са „Армани“, дори да са от официалните, не бива да сте анцунгирани в храма. Както няма да ви пуснат във фитнеса с токчета и фрак, така не ходете в църквите с анцунг. Като си спомня как ходят облечени на църква гърците, дори в най-малкото селце, си давам сметка, че там анцузите явно са много дефицитна стока.“ – написа Генова на 25 април 2021 (Цветница) на страницата си във Facebook.

За информация на българските ни читатели, ще поясним, че в Гърция православните християни ходят на църква винаги чисти, спретнати, изкъпани, парфюмирани и добре облечени в официално облекло (костюм). В България – за съжаление масово хората ходят като прошляци поради своята липса на църковно съзнание, любов към Бога и Църквата, и елементарна култура.

СНИМКА ОТ БОЖЕСТВЕНА ЛИТУРГИЯ В ХРАМ В АТИНА

СНИМКИ ОТ БОЖЕСТВЕНИ ЛИТУРГИИ В ХРАМОВЕ В СОФИЙСКА И В ПЛОВДИВСКА МИТРОПОЛИЯ


 

Donate to Doxologia INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

 

Follow us on Twitter:

@doxologiainews

 

Follow us on Facebook page:

@doxologiainfonews

 

Join our Facebook group:

@doxologiainfonews.group

 

Follow us on Instagram:

@doxologiainfonews

 

Follow us on ВКонтакте:

@doxologiainfonews

 

Join our Telegram channel:

@doxologiainfonews

 

Subscribe to us on YouTube:

@doxologiainfonews


✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎