Египет: Коптските монастири затварят врати за поклонници заради COVID-19

In other languages: GR EN

Автор: Doxologia INFONEWS

Само три седмици преди Пасха, големите коптски монастири обявиха, че ще затворят вратите си за поклонници заради увеличения брой заразени от коронавирус в Египет. От 12 април до Пасха или дори след това, монастирите ще бъдат затворени.

През последните шест седмици в Египет има силно увеличение на заразените с вируса, поради това повече от коптските монастири заявяват, че ще извършват богослужения поне до Страстната седмица, но при затворени врата, без присъствието на вярващите и поклонниците.

Към тези монастири принадлежи и големият Монастир на Свети Антоний Велики на Червено море.

Други големи монастири в страната заявяват, че забраната ще бъде само до Пасха и ще бъдат отворени за посещение след това.

Трябва да се отбележи, че коптският Папа и Патриарх Теодор (Тавадрос) II миналата година служи Пасхална Литургия без присъствието на вярващи в Монастира в района на Нитрия, между Кайро и Александрия.

Здравният министър на Египет г-н Хала Зайед в четвъртък заяви, че гражданите не спазват мерките срещу разпространението на коронавируса като ги призова да го направят по време на свещения месец за мюсюлманите Рамазан, който започва вдругиден. Той предупреди гражданите да избягват семейните събирания и други ритуали, които съзадават предпоставка да се събират, с цел да се избегне разпространението на пандемията.

В Египет от началото на пандемията са регистрирани 209 677 случая на коронавирус, от които 12 405 смъртни случая. Вчера има 43 починали. Населението на Египет е над 100 милиона души.

Източник: OrthodoxTimes.gr

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal