Египетски архитекти ще реставрират историческата джамия „Ал Нури“ в Мосул

Екип египетски архитекти спечелиха конкурс за реставрация на историческата джамия “Ал Нури” в Мосул, стана ясно от съобщение на ЮНЕСКО. Организацията е организатор на конкурса. Възстановяването на джамията е част от международен проект за възраждане на Мосул.

Храмът и религиозният комплекс към него бяха взривени от бойци на терористичната организация “Ислямска държава” (ИДИЛ) по време на сражения между ислямистите и иракската войска, подкрепена от САЩ.

За възстановяването на на джамията са подадени общо 123 проекта на архитекти от цял свят. “Египетският екип спечели с проект за възстановяване на религиозния комплекс замислен с много въображение, както и с предложението си да свърже комплекса със заобикалящата го градска среда чрез преходни отворени пространства,” поясняват от ЮНЕСКО в съобщение за победилото предложение.

Културната организация съобщи още, че отвън храмът ще изглежда както преди да бъде взривен, но отвътре архитектите планират да осигурят повече достъп на естествена светлина, както и да разширят залите предвидени за жени и сановници.

Възстановяването на “Ал Нури” е част от инициатива на ЮНЕСКО, целяща да възвърне духа на Мосул. Организация предвижда финансиране за и подкрепа в реализацията не само на архитектурни проекти, а и на образователни и културни програми.

Мосул пострада тежко при настъплението на иракската армия срещу ИДИЛ, които окупираха града през 2014. Сражениятa продължиха почти девет месеца. Хиляди цивилни иракчани станаха жертва на сражението. 900,000 души загубиха домовете си.

Източник: Свободна Европа


 

Donate to Doxologia INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

 

Follow us on Twitter:

@doxologiainews

 

Follow us on Facebook page:

@doxologiainfonews

 

Join our Facebook group:

@doxologiainfonews.group

 

Follow us on Instagram:

@doxologiainfonews

 

Follow us on ВКонтакте:

@doxologiainfonews

 

Join our Telegram channel:

@doxologiainfonews

 

Subscribe to us on YouTube:

@doxologiainfonews


✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎