Държавният департамент на САЩ констатира, че на духовенството на Грузинската Патриаршия е забранено да влиза в Абхазия

In other languages: EN UKR

Автор: Александър Иванов

На духовенството на Грузинската Патриаршия е забранено да влиза в окупираната територия на Абхазия, както докладва Държавният департамент на САЩ в своя доклад 2020 за правата на човека в окупираните части на Грузия.

Документът описва и оценява трудната ситуация в окупираните региони Абхазия и Цхинвали в Грузия.

Значителните проблеми с правата на човека в регионите включват: незаконно убийство, включително в Южна Осетия; незаконни задържания; ограничения на движението, особено на етнически грузинци; ограничения за гласуване или участие по друг начин в политическия процес; и ограничения върху способността на етническите грузинци да притежават собственост или да регистрират бизнес.

Макар да имаше малко официална информация за положението с правата на човека и хуманитарната ситуация в Южна Осетия, де факто властите отказаха да разрешат на повечето етнически грузинци, изгонени от конфликта през 2008, да се върнат в домовете си в Южна Осетия.

Де факто властите не разрешиха на редица международни организации редовен достъп до Южна Осетия за предоставяне на хуманитарна помощ.

Руската „граничност“ на административните гранични линии се увеличи, допълнително ограничавайки движението и отделяйки жителите от техните общности и поминък. Руските и фактическите власти и в двата региона извършват злоупотреби безнаказано.“ – се казва в доклада.

Де факто властите и руските сили в окупираните от Русия територии ограничиха движението на местното население през административните гранични линии.

Въпреки че показаха известна гъвкавост при пътуване за медицински грижи, пенсионни услуги, религиозни служения и образование, в няколко случая през годината де факто властите възпрепятстваха достъпа до медицинско обслужване в управляваната от Тбилиси територия за жителите в окупираните територии.“ – се казва още в доклада.

Според Държавния департамент на САЩ, международните организации се ограничават до възможността да оперират в окупираните региони. На духовенството на Грузинската Патриаршия е забранено да влиза в окупираната територия на Абхазия.


 

Donate to Doxologia INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

 

Follow us on Twitter:

@doxologiainews

 

Follow us on Facebook page:

@doxologiainfonews

 

Join our Facebook group:

@doxologiainfonews.group

 

Follow us on Instagram:

@doxologiainfonews

 

Follow us on ВКонтакте:

@doxologiainfonews

 

Join our Telegram channel:

@doxologiainfonews

 

Subscribe to us on YouTube:

@doxologiainfonews


✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎