Начало » Новини » Светът » Дори и руският президент нарече УПЦ-МП – „Руска Православна Църква“ | VIDEO

Дори и руският президент нарече УПЦ-МП – „Руска Православна Църква“ | VIDEO

In other languages: EN – GR – UKR – RUS


Автор: Александър Иванов

Руската Църква в Украйна, водена от Митрополит Онуфрий, получи неочакван удар от самия Владимир Путин, предава Релігійна правда.

Руският президент Владимир Путин нарече самоназоваващата се Украинска Православна Църква-Московска Патриаршия – „Руска Православна Църква“. Той се случи по време на брифинг след среща с Александър Лукашенко на 22 април 2021.

Отговаряйки на въпроси относно предложението на украинския президент Володимир Зеленски за среща, Путин предложи да се срещнат в Москва „по всяко удобно време“. В същото време той подчерта, че „наскоро сегашната администрация на Украйна предприе много стъпки, които разрушават руско-украинските отношения. Това се отнася до редица проблеми в двустранните отношения, това се отнася до отношението към Руската Православна Църква (РПЦвУ – Бел. Doxologia INFONEWS) и нейното разрушаване по същество, опитите да бъде унищожена, до руския език и до руските граждани в Украйна. Много стъпки, за които само съжаляваме“.

С други думи, самият президент призна, че Църквата на Митрополит Онуфрий, която се опитва да докаже, че „е независима Църква на Украйна“ по всякакъв начин, дори чрез заплахи и съдебни дела, всъщност е това, за което всички знаят: поделение на Московската Патриаршия, контролирано пряко от Москва.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal