Гърция: Страстната седмица ще бъде отбелязана с отворени храмове за вярващите. Последованието за Възкресение Христово ще започне в 21:00 ч. на Велика Събота

In other languages: GR

Автор: Йордан Георгиев

Всички богослужения през Страстната седмица ще бъдат отслужени с половин час по-рано, в 18:30 ч. вечерните богослужения от Неделя Вайя до Велика Сряда, в 17:30 ч. за Велики Четвъртък и за Велики Петък в 18:00 ч.

Последованието на Възкресение Христово, с оглед ограниченията за движение в късните часове, по икономия ще започне в 21:00 ч. на Велика Събота в дворните пространства на свещените храмове, а Възкресната Божествена Литургия ще бъде отслужена в свещените храмове, съгласно традицията.

Всичко гореизложено е взето като единодушно решение на Постоянния Свещен Синод на Еладската Църква, който заседава чрез видеоконферетна връзка в късния следобед на 20 април 2021 г.

Постоянният Свещен Синод изрази своята радост от факта, че всички свещени храмове на територията на Гърция ще останат отворени за вярващите за всички богослужения.

В понеделник следобед гръцкият премиер г-н Кириакос Мицотакис се срещна с Архиепископа на Атина по време на откриването на юбилейната изложба на Парламента на гърците „С лице към свободата! В Парламента на гърците, два века по-късно“.

Според държавни служители, присъствали на срещата, тя е протекла в много добра атмосфера.

В следващите дни, Постоянният Свещен Синод чрез Архиепископа на Атина ще изпрати Енциклика до Свещените Митрополии с конкретните мерки, които стриктно трябва да бъдат приложени и съответния богослужебен типик, който ще следват всички през този период.

За информиране на обществеността за взетото решение беше натоварен говорителят на Свещения Синод Негово Високопреосвещенство Митрополитът на Илион, Ахарнес и Петруполис г-н Атинагор.

«В допълнение към богослуженията през Страстната седмица и Пасхалния период, Постоянният Свещен Синод на Еладската Църква, като взе предвид препоръката на Синодалната комисия за църковно образование и обучение на духовенството относно законопроекта, озаглавен „Църковно образование и училища за обучение на кандидати за клирици“, реши да изкаже своите благодарности към министъра на образованието и вероизповеданията г-жа Ники Керамеос за внесения законопроект, който по начало споделя тревогата и интереса на Свещения Синод за надграждане на средното църковно образование чрез създаването на следдипломни структури за обучение на кандидати за клирици.

Освен това, Постоянният Свещен Синод реши да отнесе този въпрос на предстоящия Свещен Синода на Йерархията на Еладската Църква за информиране и доработка», се казва в изявлението на Синода.

Източник: Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδος

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal