Начало » Разни » COVID-19 » Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис: Целта ни е една безопасна Пасха – без пътувания и едно свободно лято | VIDEO

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис: Целта ни е една безопасна Пасха – без пътувания и едно свободно лято | VIDEO

In other languages: GREN

Автор: Йордан Георгиев

Гръцкия министър-председател г-н Кириакос Мицотакис заяви пред целия свят, че туристически услуги на Гърция ще бъдат отворени на 15 май, когато забраната за пътуване между различните региони в страната също ще бъде вдигната.

Премиерът Кириакос Мицотакис обяви това съобщение в телевизионно обръщение на 21 април 2021 г., в сряда следобед, като добави, че ресторантите и кафенетата ще имат право да отворят отново на открити площи от 3 май.

Ограничения, много от които са в сила от началото на ноември 2020, ще останат в сила по време на Възкресение Христово на 2 май.

Нашата цел е да имаме безопасна Пасха и едно свободно лято. Но едното не може да подкопае другото“, подчерта г-н Кириакос Мицотакис.Ето защо не бива да пътуваме по Великден. Атина и други градове все още имат много случаи на COVID–19. Масовото движение крие риск от разпространение на вируса навсякъде. И знаем, че хоспитализациите в провинцията са трудни. Следователно, трябва да мислим не само за празниците, но и за здравето на жителите на нашите села и острови.

Знам, че това може да разстрои някои хора. Но това е единственият вариант, който съчетава резервите на лекарите и нуждите на обществото и икономиката. И разбира се, единственият начин, който ще ни позволи веднага след Великден да пристъпим към по-голяма либерализация на дейностите…

Трябва да извървим този път внимателно и заедно. Защото данните пораждат оптимизъм. Но те изискват и дисциплина…

Връщам се обаче към най-важния въпрос: ваксинациите. Въпреки безупречната им организация, все още не сме в процентите, които бихме искали да бъдем, особено сред най-уязвимите групи. И все пак, безопасността и ефективността на ваксините се доказват всеки ден. Трагично е хора да губят живота си, докато с ваксината биха били спасени.

Затова ще ви призова още веднъж, моля ви, да защитите здравето си с този велик дар на науката. Опасностт не дебне във ваксината. А в болестта и болката. И цифрите показват, че е по-вероятен един пътен инцидент, отколкото някакъв проблем с ваксинацията.

Всичко това ни приближава още по-близо до лято с по-голяма свобода и просперитет. Така че нека повярваме в себе си. И нека го приветстваме безопасно, единно и оптимистично“, заяви в края на своето изявление гръцкият премиер г-н Кириакос Мицотакис.

Въпреки огрничителните мерки, Гърция се бори да ограничи увеличаването на случаите, започнало в края на януари т.г., а смъртността остава малко над средната за Европейския съюз. Общият брой на починалите от коронавирус от началото на пандемията достигна 9 713 в сряда, което силно притеснява гръцките власти.

Но от друга страна, туризмът е ключов отрасъл за гръцката икономика, а приходите от пътувания през миналата година са потънали с над 75% спрямо 2019 г., като са спаднали от 18,2 млрд. евро на 4,3 млрд. евро (21,9 млрд. долара на 5,2 млрд. долара). Спадът заедно с въздействието на вътрешните мерки за ограничение, помогнаха на Гърция да влезе в рецесия, като брутният вътрешен продукт спадна с 8,2% през миналата година.

В понеделник Гърция премахна карантинните ограничения за пътници от държави-членки на ЕС, САЩ, Великобритания, Обединените арабски емирства, Сърбия, Израел и страни извън ЕС, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария, които са част от Европейския пакт за пътуване. Пътуващите от тези страни вече не подлежат на седемдневна карантина. Те могат да представят отрицателен PCR тест или ваксинационен сертификат.

След ваканциите училищата ще отворят отново на 10 май за класовете от 1-ви до 9-ти. Учениците от последните три класа се завърнаха в клас на 12 април.

Постоянният Свещен Синод на Еладската Църква заяви във вторник, че ще позволи на вярващите да съучастват във всички богослужения през Страстната седмица, но ще ограничат присъствието на вярващите до един вярващ на 25 кв.м. или максимум до 100 души в храм със задължително отстояние един от друг и носене на маски. Вечерните богослужения от Велика сряда до Велика Събота ще се състоят по-рано, за да се съобразят с наложения от правителството полицейски час.

Решението идва, въпреки че Гърция съобщава за голям брой случаи на COVID-19 и смъртни случаи, и тъй като болниците в страната се борят да лекуват безпрецедентен брой интубирани пациенти. Православните великденски служби бяха отменени миналата година, когато Гърция имаше много по-малко потвърдени случаи.

Управляващият орган на Църквата, Свещеният Синод, заяви след заседание чрез видеоконферентна връзка във вторник, че вярващите „по никакъв начин не трябва да бъдат лишавани от съучастие в радостта от Възкресение Христово“, по църковна традиция установени да се празнуват в полунощ на Велика Събота, а Пасхалната Божествена Литургия в ранните часове на Неделя на Пасха.

Статистика на пандемията и ваксинацията в Гърция към 21 април 2021 г.:

Ваксинация:

 • 2 652 448 поставени ваксини (приблизително около 50 000 ваксинации дневно)
 • 1 876 019 първа доза
 • 776 429 втора доза

Към този момент се ваксинират:

 • всички граждани над 55-годишна възраст;
 • граждани с хронични заболявания и повишена опасност за тяхното здраве;
 • работещи в сферата за здравеопазването;
 • учители и преподаватели.

Пандемия:

 • Заразени с коронавирус: 323 639
 • Починали от коронавирус: 9 713 (95,5 % с придружаващи заболявания и/или нас 70-годишна възраст)
 • Интубирани: 831 (62,1 % мъже, средна възраст 68 години)
 • Заразени за деня: 3 015 от направени 52 000 теста или около 5,6 % (постоянно в тези граници, което е три пъти по-малко от България).
 • Починали за деня: 86

За сравнение, в България се правят от три до пет пъти по-малко тестове на ден, за да излизат и по-малко бройки заразени, макар процентът да остава висок. В България заразените почти са достигнали 400 000 души, починалите са над 15 500, а всеки ден умират от коронавирус над 120-140 български граждани. Ваксинираните са около 660 000 души (с първа и втора ваксина). Населението на България около 6 900 000 души, а на Гърция 10 900 000.

Изводите за вас…

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal