Гръцкият зам.-външен министър Милтиадис Варвициотис се срещна във Ватикана с външния министър на Светия Престол Архиепископ Пол Галахър

In other languages: GR – EN

Превод: Йордан Георгиев

В петък следобед, на 16 април 2021 г., министърът на външните работи на Гърция Милтиадис Варвициотис проведе среща с държавния секретар на Ватикана за отношенията с държавите, Негово Високопреосвещенство Архиепископ Пол Галахър, във Ватикана.

По време на срещата те обсъдиха въпроси, свързани с емиграцията и ролята на Турция, развитието в Либия и други регионални проблеми, с акцент върху проблемите на християнските общности в Близкия изток, се казва в съобщение, издадено от Министерството на външните работи на Гърция.

Те също така обсъдиха въпроса за Кипър, разширяването на Западните Балкани, както и по-нататъшното насърчаване на двустранните културни и образователни отношения.

По-специално, голяма част от дискусията беше насочена към емиграцията, като заместник-министърът подчерта, че Турция трябва да се съобрази с разпоредбите на общата декларация на ЕС-Турция от 2016 г.

Позовавайки се на папа Франциск и неотдавнашното му посещение в Ирак, гръцкият заместник-министър подчерта значението на арабско-християнските общности в Египет и Сирия, както и на християнските малцинства в Турция.

По отношение на кипърския въпрос, заместник-министърът подчерта, че решението трябва да е в съответствие с резолюциите на ООН за двуобщностна двузонална федерация и на правото на ЕС, като подчерта в тази връзка значението на активното присъствие на ЕС и оттеглянето на турските окупационни войски.

Накрая те обсъдиха съвместно начините за насърчаване на двустранните културни и образователни отношения със заместник-министъра, позовавайки се и на поканата от страна на гръцкото правителство до Папа Франциск да посети Гърция.

Източник: ΑΠΕ-ΜΠΕ

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal