Начало » Новини » Светът » Гръцкият външен министър от Константинопол: Бог да благослови усилията на Вселенския Патриарх в ръководството на Православието | VIDEO & СНИМКИ

Гръцкият външен министър от Константинопол: Бог да благослови усилията на Вселенския Патриарх в ръководството на Православието | VIDEO & СНИМКИ

In other languages: GR – EN –  RUS

Автор: Йордан Георгиев

Днес на 14 април 2021 г., външният министър на Гърция г-н Никос Дендиас се срещна с Негово Божествено Всесветейшество Вселенския Патриарх г-н г-н Вартоломей в Константинопол. Това привлече огромния интерес на турските медии. Срещата се проведе в сградата на Генералното консулство на Гърция в Града.

Това е голяма радост и вълнение за мен, че днес се срещам в Негово Божествено Всеветейшество Вселенския Патриарх г-н г-н Вартоломей.

Бих искал да му поднеса топлосърдечните поздравления и уважение на министър-председателя на Гърция г-н Кириакос Мицотакис, който вече изказа своите съболезнования, както и аз моите. за неприятното събитие с кончината на сътрудника на Патриарха (г-н Никос Мангинас – Бел. авт.).

Бих искал също така да му пожелая и да го поздравя за изпълването през тази година на 30 години на Вселенския Престол, ако не се лъжа, и 60 години свещенство. Нека Бог да подкрепя и да благослови усилията му в ръководството на Православието.

Също така, инициативите на Патриарха за нас в министерство на външните работи имат изключителен интерес особено по чувствителни въпроси, например по въпросите за опазването на околната среда, за които Вселенският Престол е развил много голяма глобална дейност. И така, ще имам възможността да ги обсъдя заедно с него, както разбира се и въпросите, които се отнасят до Православието, гръцката диаспора тук в Константинопол и по други въпроси от общ интерес.

Това за мен, както винаги казвам, е голяма радост и голяма чест да се срещна за пореден път с Вселенския Патриарх. Сърдечно Ви благодаря Ваше Всесветейшество, че ми давата тази възможност“, заяви гръцкият външен министър Никос Дендиас след срещата си с Патриарха.

След края на срещата си с Патриарха, г-н Дендиас заедно с генералния консул на Гърция в Града г-жа Георгия Султанопулу посетиха о-в Халки и се срещнаха с гръцката общност в Константинопол и Принцовите острови.

Г-н Дендиас замина за Атина за онлайн среща на министрите на външните работи и на отбраната на НАТО за Афганистан.

Утре заминава за Анкара за да се срещне със своя колега Мевлют Чавушоглу.


Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal