Вселенският Патриарх Вартоломей се обърна към украинския народ по повод годишнината от катастрофата в Чернобил | VIDEO

In other languages: UKR


Автор: Йордан Георгиев

Украйна и украинският народ претърпяха най-тежката ядрена катастрофа в историята – в атомната електроцентрала в Чернобил.

Това заяви Вселенският Патриарх Вартоломей в специално видеообръщение към събитието на Киевския форум за сигурност #webksf, организиран от фондация Арсений Яценюк „Открий Украйна“.

Днес, 35 години по-късно, когато православните християни отново влязоха в Седмицата на Светите Страсти на нашия Спасител, ехото на тези експлозии, последиците от които се усещаха далеч от тогавашния Съветски съюз, все още са в нашите умове и сърца.

На тази тъжна годишнина ние скърбим за жертвите на катастрофата, която не само се разпростря до съседите на Украйна на север и на запад, но и засегна по-широкия регион на юг и на изток, причинявайки вълна от разрушаване на околната среда, необратими щети за здравето и загуби на човешки живот“ – каза Негово Божествено Всесветейшество.

Патриарх Вартоломей подчерта, че човечеството никога не трябва да забравя трагичните последици от собствените си неуспехи, и да се научи да казва „Не!“ на технологии с вредно въздействие върху околната среда.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal