Начало » Новини » България » Врачанският Митрополит Григорий ще лети за Тел Авив без свещеник, за да не лишава вярващите от Литургия

Врачанският Митрополит Григорий ще лети за Тел Авив без свещеник, за да не лишава вярващите от Литургия

Автор: Наташа Войкина

Врачанският митрополит Григорий ще донесе Благодатния огън от Божи гроб на Велика събота. Тази година той е определен от Светия синод. Миналият Велиден светинята не беше донесена заради пандемията, като свещениците запаиха вещите на вярващите от пламъчето на донесения през 2019-та.

Владиката ще лети за Тел Авив без свещеник, придружаван само от директор на Дирекцията по вероизповеданията Емил Велинов независимо, че кабинетът в оставка гласува решение на зседание в сряда и възможност да пътуване на трети човек. За целта, както обикновено, се отпуска правителствения фалкон.

“Отиваме само с г-н Емил Велинов за Благодатния огън, защото не е искам да лиша вярващите от литургия на Велика събота вярващите. Всеки свещеник обгрижва няколко енории във Врачанска епархия и не е редно хората да бъдат оставени без благослов и причастие за Пасха. Освен това, заради пандемията, ограничителните мерки и тази година в Израел са много и съставът на делегациите, които желаят да получат Благодатния огън на Велика събота, е символичен”, каза дядо Григорий за “Следвай ме”.

На Велики четвъртък той отслужи литургия в митрополитския храм “Свети Николай Мирликийски Чудотворец” заедно с храмовото свещенство, секретаря на митрополията свещеноиконом Николай Костадинов, двамата дякони Симеон и Серафим и двама иподякони. Епархийският архиерей извърши Велик маслосвет, а дошлите в църквата миряни благоговейно и покайно съпреживяха извършването на тайнството. Своята проповед митрополитът започна с думите, че маслосветът, който вярващите с нетърпение очакват на този ден, не е най- важното събитие.

”Това, на което ние трябва да обърнем внимание, е чинът на умиване на нозете, който Спасителят днес е извършил спрямо своите ученици, давайки пример за смирение, служене на ближните и непревъзнасяне над тях. Това трябва да е пример за всички християни – и вишестоящи, и нищи. Днес се е състояла Тайната вечеря на Христос с апостолите и по този начин е установено великото тайнство Евхаристия, което е смисълът на вярата ни- лично съединяване на вярващия с Христа чрез Неговото тяло и кръв.”, акцентира Негово Високопреосвещенство. Владиката припомни и падението на Юда, предал Месията и подчерта, че всеки от нас трябва да бъде бдителен в делата и думите си, защото чрез тях волно или неволно може да извърши същото предателство. Архиереят се спря и на залавянето на Иисус, молитвата Му в Гетсиманската градина и малодушието на изоставилите Го ученици с изключение на Матей и Йоан. Той лично помаза вярващите с личен маслинов елей, който по традиция се освещава отделно , а вярващите отнесоха скъпоценния дар по домовете си от общия съд – за помощ при телесна и духовна немощ.

Източник: Следвай ме

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal