Великият мюфтия на Кавказ посети Вселенската Патриаршия | СНИМКИ

In other languages: GR EN

Превод: Йордан Георгиев

Днес на 01 април 2021 г., Шейх юл-ислямът1 и Велик Мюфтия на Кавказ със седалище в Азербайджан, проф. д-р Хаджи Аллахшукюр Хумат Пашазаде посети Негово Божествено Всесветейшество Вселенския Патриарх г-н г-н Вартоломей във Фенер.

Великият Протосингел г-н Теодорос Меймарис заедно с духовници от Патриаршеския двор посрещнаха в предверието на Патриаршията Великия Мюфтия на Кавказ, придружен от негов сътрудник.

Негово Мъдрейшество имаше среща с Всесветейшия Вселенски Патриарх, по време на която обсъдиха подробно въпроси, свързани с продължаващия академичен диалог между Православието и Исляма, както и въпроси от по-широк интерес.

На срещата присъстваха Високопреосвещените Митрополити Старецът на Халкидона г-н Емануил, Старецът на Дерки г-н Апостол и на Калиуполис и Мадитос г-н Стефан, както и Техни Учености преподавателите Хюсеин Хатеми, Кенан Гюрсой и Бекир Карлъъа.

Важно е да се отбележи, че Патриархът и неговият гост се познават от години и си сътрудничат в рамките на междурелигиозния и междукултурния диалог. Срещали са се на конференции в Баку, Константинопол и на други места.


1 Шейх юл-ислям е титла на висш духовник в исляма на държавна служба. Обикновено е водещ богослов по въпросите на шериата, традициите и религиозната доктрина. Друго изискване към него е да бъде морален стожер и авторитет на ислямската религиозна общност.


Снимки: Никос Мангинас / Вселенска Патриаршия

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal