Българската общност в Рим отпразнува Неделя Вайя (Цветница)

Автор: презвитер доц. д-р Иван Иванов (Кюмурджийски) за Двери БГ

С празнична св. Литургия Българската църковна община „Свети Седмочисленици“ в Рим отбеляза евангелското събитие Вход Господен в Йерусалим. Богослужението в древния храм „Сан Паоло ала Регора“ оглави новият енорийски свещеник на общината презвитер доц. д-р Иван Иванов.

Българските православни християни от Рим и околните градове се изповядаха и причастиха със светите Тайни Христови. В края на службата те получиха осветени маслинени, палмови и върбови клонки за благословение на техните домове.

По време първото си богослужение за Цветница със своите енориаши в Рим, доц. презв. Иван предаде благословение от името на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний.

На светата Литургия присъства Богдан Паташев, посланик на Р България при светия Престол и Малтийския орден, заедно с много вярващи православни християни и гости.

Песнопенията бяха изпълнени от част от настоятелите и бивши специализанти по богословие в университетите в Рим.

В проповедта си презв. Иван Иванов наблегна на благодатта Божия, която се излива по време на светата Литургия и евангелския спомен за тържественото влизане на Господа в Йерусалим. Той отбеляза, че благословението на маслиновите клонки, което верните християни получават по време на тази служба, е благословението за мир, което Бог дава на всички хора на земята. Благословение, изразено с две прости, но велики слова „Мир вам“, което Господ дава на Своите верни. Независимо от тежките условия, при които днес християните посрещат своите Велики празници – пандемия, страх, строги рестрикции, заплаха за човешките, граждански и религиозни права по целия свят, събитието Вход Господен в Йерусалим е основание за вглеждане в дълбоката същност на Христовия мир и негово значение в съвременния живот на всеки човек – мир с Бога, с другите и със самите себе си.

Източник: Двери БГ

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal