„Богословието“ à la carte на Охридския Архиепископ Йоан Вранишковски в обслужване на геополитическите светски интереси на Москва | VIDEO

„Тази църква не е църква“, принцип по който функционира Православната Охридска Архиепископия (Сръбска Патриаршия).

In other languages: GRMK

Автор: Мариян Николовски, журналист

Превод: Йордан Георгиев

Църковна организация или инструмент за реализиране на нечии интереси? Какво точно представлява Православната Охридска Архиепиския (ПОА) на Архиепископ Йоан Вранишковски? За тези, които помнят изявленията на бившия епископ на „МПЦ-ОА (Македонска православна църква – Охридска Архиепископия)“ не е ясно как тя работи и как променя нагласите в зависимост от нуждите, за които се правят изявления. Но за тези, които не помнят, само едно търсене в интернет е достатъчно, за да се уверите, че ПОА говори това, което иска събеседникът да чуе.

Ако през 2016 г. преди Критския събор, макар и мотивирани от собствените си лични причини, може би лицемерно, да оспорят правото на автокефалия и обжалване на Вселенската Патриаршия или като сателит на Московската Патриаршия, ПОА застъпи тезата и поиска от Сръбската Православна Църква да отиде на Събора, въпреки че Московският Патриарх го „бойкотира“. Днес обаче ПОА, вероятно поради собствените си интереси, защитава Руската Църква в конфликта с Вселенската Патриаршия.

За разлика от ПОА, „MПЦ-OA“ и нейният архиепископ както в миналото, така и сега по време на Божествената Литургия в Диптиха споменава Вселенския Патриарх като първи.

Новината, която гръцкия църковен сайт Ρομφαία съобщи онзи ден, за телефонния разговор между Вранишковски и Московския Патриарх, разкрива същността на функционирането на ПОА. Сред думите, които Ρομφαία цитира, са тези, които Вранишковски е казал на Московския Патриарх, че „Православната Църква никога не е имала и не може да има един център по модела на Римокатолическата църква“, позовавайки се на Вселенската Патриаршия и подчертавайки, че «„Украинската Православна Църква – Московска Патриаршия“ (канонично наименование Руска Православна Църква в Украйна – Бел. прев.) е „пълноценна апостолска Църква, която доброволно е избрала да остане под юрисдикцията на Московската Патриаршия и да се ползва от автономията си в границите на Руската Православна Църква.

Сръбската Православна Църква зачита организационната структура на Московската Патриаршия, на която самоуправляващата се Украинска православна църква се ръководи от Негово блаженство Митрополит Киевски и на цяла Украйна Онуфрий (първо, обръщението към него е Високопреосвещенство, второ той не е Митрополит на Киев и на цяла Украйна – Бел. прев.) като той остава пазител на догматите, тоест ще бъде от страната на истината и нормалния порядък», заяви Вранишковски.

Но ако самият Вранишковски запита себе си преди няколко годините, когато говори за разкола и отношението на останалите църкви към Вселенската Патриаршия, тогава той ще осъзнае, че в настоящия случай Фенер-Москва, Московският Патриарх е разколникът (схизматик). Логично, по думите на Йоан Вранишковски, той в Москва е служил със схизматичната руска църковна организация.

Пълното изявление е във видеото, но акцентираме в частта, в която Йоан казва: „Ако една църква реши по своя инициатива да спре да има общение с Вселенската Патриаршия, тогава тази църква е схизматична, а не Вселенската“.

Руската Църква през 2019 г. спря общението си с Вселенския Патриарх след предоставянето на Томос за автокефалия на Православната Църква на Украйна (единствената канонична Църква в Украйна – Бел. прев.).

Източник: Religija.mk & Ρωμαλέω Φρονήματι


Бел. прев.:

Изразът „а ла карт“ (à la carte) идва от френски език и означава „според картата”. Първоначално се отнася за свободния избор на ястия в ресторант без предварително определена последователност.
А ла карт отдавна не е просто „гастрономическа фраза”, това е в термин в сферата на потреблението и политиката:

Опцията à la carte означава, че клиентите/политиците не са обвързани с правила, а са свободни да избират според собствените си желания и идеи, макар това да е в пълно противоречие с техните желания в миналото или с нормалната представа за тях.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal