Начало » Новини » България » Близо милион отпусна Правителството за ремонт на видинския храм Свети Великомъченик Димитър

Близо милион отпусна Правителството за ремонт на видинския храм Свети Великомъченик Димитър

950 920 лв. отпусна правителството за консервация и реставрация на храм „Св. великомъченик Димитър Солунски“ в град Видин, съобщават от правителствената пресслужба. Информацията идва ден, след като избраната за народен представител от листата на ГЕРБ Росица Кирова съобщи за Радио Видин, че е направила постъпки за отпускането на средства за ремонта на църквата:

„Смятам, че това е важно за града ни, защото част от храма в момента, има дори издадена заповед от кмета преди няколко години – да не бъде ползвана, заради състоянието на куполите и покрива, а пък това е една културно-историческа забележителност, освен че е духовен символ на нашия град. Тези въпроси, както и всички други, разбира се, ще се опитам да решавам своевременно. Далеч съм от мисълта, че ще бъде лесно. Не ме притеснява това.“

От 2012 година е ограничен достъпът до части от храма заради опасност от срутване.

„Опитвахме да осигурим средства за ремонт, дори и чрез програмата „Региони в растеж“, но без успех. Подготвихме едно писмо и чрез госпожа Росица Кирова, народен представител от ГЕРБ, го входирахме в Министерски съвет и на днешното заседание, слава Богу, е взето решение да се отпусне такава финансова помощ. Ние сме възложили на проектантски екип да изготви проект, най-напред за обследване на състоянието на храма и да се препоръча начинът, по който ще се извършват ремонтните дейности. Днешното решение на Министерския съвет е голяма, велика радост за нас, за целия Видин, защото този храм е изключителна ценност за града. Ще следим и ще направим всичко по силите ни тези средства да влязат по предназначение и да се направи всичко, което е необходимо за реставрацията, ремонта и възстановяването на храма“, коментира Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил.

Храмът е втори по големина в България след патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“ в София и е паметник на културата от национално значение.

Източник: БНР

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal