Начало » Други изповедания и религии » Инославни изповедания » Монофизитски църкви » Сиро-православна Патриаршия на Антиохия (Яковитска Църква) » Асирийски монах е осъден на две години затвор в Турция за даване на парче хляб на кюрдски бунтовници

Асирийски монах е осъден на две години затвор в Турция за даване на парче хляб на кюрдски бунтовници

Отец Ахо, който е от асирийски произход ще лежи 25 месеца в турски затвор, понеже е предоставил „помощ на терористична организация“. Духовникът не присъства в съдебната зала за да чуе своята присъда. Процесът се проведе без журналисти при затворени врата. Антихристиянските репресии нарастват, както се доказва от съдебния процес срещу асирийския монах и съдбата на Храма на Света София в Константинопол…

In other languages: EN

Автор: Doxologia INFONEWS

Турски съд осъди на две години и един месец затвор асирийския монах Сефер (Ахо) Билечен, защото се предоставил „помощ на терористична организация“.

Оказа се, че монах Ахо е обвинен в „тероризъм“, след е дал парче хляб на двама души, които са се появили на портите на неговия монастир в Югоизточна Турция, населена основно с кюрди, а в южните части с асирийци християни. Прокурорите в своя обвинителен акт са заявили пред Апелативния съд в Мардин, че въпросните хора са членове на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК). За Турция тази партия представлява терористична организация.

Духовникът не е присъствал в съдебната зала, но е заявил, че е невинен и напълно отхвърля отправените срещу него обвинения.

По-известен като „отец Ахо“, асирийският монах е пазител на стария сироправославен монастир Мор Якуп (Свети Яков), който тои самият е възстановил. Монастирът е изоставен след извършения през 1915 г. асирийски геноцид. Тогава са избити по жесток начин над 440 000 асирийски християни, което представлява в онзи период половината от асирийското население.

Монахът е арестуван на 09 януари 2020 г., но е освободен четири дни по-късно под натиска на общественото мнение. В обвинителния акт пише, че е обвинен за „принадлежност към терористична организация“, т.е. ПКК, която е забранена в Турция.

Свещеникът е задържан въз основа на тайни показания на дезертьор от ПКК, който го е докладвал на турските власти.

Отец Ахо винаги е заявявал, че не е знаел, че хората, които са дошли пред портите на монастира му да го молят за храна и вода са вили членове на ПКК. Той им е помогнал като християнин, който е проявил милосърдие към тях.

На 04 април 2021 г. съдът осъжда монаха на 25 месеца затвор. Както в предишните заседания, така и в това достъпът на журналистите беше забранен.

Съдебното решение идва на фона на нарастващите нарушения и злоупотреби с правата на християнските малцинства, включително поредица от посегателства върху християнското религиозно наследство, което или се продава или се третира непочтително.

Един от тези случаи е онлайн продажбата от страна на турските власти на вековна арменска църква. В друг случай, се извършва парти с барбекю в историческата арменска църква на Сурп Асдвадзадзи в Гермуш.

Още по-фрапиращи бяха случаите, при които Храма на Света София и Монастира Хора в Константинопол бяха превърнати в джамии. И в двете сгради иконографските стенописи бяха покрити с бели платна.

Изчезването на възрастна християнска двойка, чиито следи са неизвестни, оттеглянето на Турция от Истанбулската конвенция за защита на правата на жените, както и унижението на председателя на Европейската комисия г-жа Урсула фон дер Лайен са само част от реалността в Турция и отношение на Ердоган към християнските малцинства и жените като цяло.

Такива протипоречиви епизоди отразяват политиката на турския президент Реджеп Тайип Ердоган – „национализъм и ислям“, предназначена да прикрие продължаващата тежка икономическа криза в Турция и извънредната ситуация с коронавируса, с цел по-дълго време да се задържи на власт.

Вчера италианският министър-председател Марио Драги остро осъди действията на Ердоган като заяви: „Категорично не съм съгласен с поведението на Ердоган към председателя Фон дер Лайен. Смятам, че това поведение е неподобаващо и съм много огорчен от унижението, което Фон дер Лайен понесе”, каза Драги. „С тези, нека си го кажем, диктатори, с които така или иначе ни се налага да взаимодействаме, трябва да сме откровени, когато изразяваме различни виждания или мнения”.

Скандалът с липсващия стол на Фон дер Лайен вече получи името „Дивангейт”.

Източник: Asianews.it

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal