Асеновград: Поклонение пред чудотворната икона на Пресвета Богородица-Златна ябълка | VIDEO & СНИМКИ

Всяка пета седмица от Великия пост десетки вярващи се събират в храм „Успение Богородично“ в Асеновград.

Хората се прекланят пред чудотворната икона на Богородица Златна ябълка.

Вярващи от цялата страна дойдоха в асеновградския квартал „Горни Воден“ в храма „Успение Богородично“, където се намира иконата на Богородица Златна ябълка.

Хората идват с молба за рожба и благодарност за сторените чудеса от Божията майка. Тази година преди повече от месец миряните бяха уведомени, че няма да е възможно пренощуването в храма заради спазването на противоепидемичните мерки.

В 9.00 часа започна архиерейската Света литургия, която води пловдивският митрополит Николай.

Петата събота от Великия пост се нарича Акатистна събота, песнопенията са във възхвала на Майката Божия и чудесата, които тя е направила.

Историята ни връща в края на 18 век, когато е документирано едно чудо, описано от тогавашния игумен на близкия манастир „Свети Кирик и Юлита“.

Жена, която не можела да има деца, закъсняла за литургията и за раздаването на нафората, благословеният хляб. Окаяна, тя започнала да плаче пред образа на Богородица.

Тогава местният свещеник ѝ дал вместо хляб една оставена пред иконата ябълка. След време жената заченала и родила здраво дете. Тогава в знак на благодарност тя поръчала да се изработи ябълка от злато и да се дари на Пресветата Дева.

Повече от три века този местен празник посветен на Богородица – Златна ябълка привлича хора в този храм.

Така е и днес – 2021 година, живеем в пандемия, но Богородица остава закрилница на майките, техните рожби и семейства. Днес е ден да се поклоним пред иконата – Богородица – Златна ябълка, която датира от 17 век.

„Това са хора, които могат да споделят своя религиозен опит от общението със Света Богородица. Потърсили са нейното благодатно застъпничество пред Господа и са намерили просимата благодат“, заяви пловдивският митрополит Николай.

DSC_5110

Чудотворната икона на Божията Майка – нар. Златна Ябълка се пази в храма в кв. Горни Воден на гр. Асеновград и води началото си от XVII в.

Тя е много почитана от вярващите и най-вече сред бездетните съпрузи. Във връзка с това било установено да се чества тъй наречения празник „Златна ябълка“. Ето какво пише за това един синаксар от Ананий Клинис: “ В петата събота на Великия пост, православните отдават акатистна похвала на Пресветата, Пречиста, Преблагословена Владичица наша Богородица и Присно Дева Мария. Чрез тая свята и чудотворна икона Пресветата Майка, изпросвайки от Христа, ни дарява безбройни, благодатни изцеления на телесни и душевни недъзи. Възпоминание на чудото с неплодната жена , която като беше закъсняла за празника на благодатната Богородица Дева Мария, поради дългия път, не можа да получи благословен хляб и като счете това за лош знак, ридаеше и се окайваше за своята неплодност. Йереят като чу плача и риданията на жената много се натъжи и като не намери и троха, останала от благословения хляб, разбирайки причината за мъката на жената, смут обхвана душата му. И видя (йереят) една ябълка, оставена в дар пред светата чудотворна икона, взе я и я даде на жената като благословение, а тя като прие ябълката с гореща вяра се успокои. И не след много време жената се оказа трудна. Като се роди рожбата й, от вяра и благодарност към Божията майка, тя употреби много средства и богато украси светата икона, като даде да изковат една златна ябълка и я дари за спомен на Великата благодат.“

Източник: БНТ

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal