Начало » Новини » Светът » Архиепископ Евстратий Зоря: Отричането на Томоса за автокефалия на ПЦУ поставя под въпрос автокефалиите на 10 поместни Църкви

Архиепископ Евстратий Зоря: Отричането на Томоса за автокефалия на ПЦУ поставя под въпрос автокефалиите на 10 поместни Църкви

In other languages: UKR – EN MK

Превод: Йордан Георгиев

Да се отрече Томос, да се отрече правото на Вселенския Патриарх да предоставя Томос за автокефалия, означава да се отрече каноничният ред на Православната Църква и да се поставят под въпрос автокефалиите на 10 от 15 поместни църкви. Това заяви говорителят на Православната Църква на Украйна, Черхихивският и Хижински Архиепископ г-н Евстратий (Зоря) в обширно интервю за Укрінформ.

Архиепископът отбеляза, че само Вселенската Патриаршия, Александрийската, Антиохийската и Йерусалимската Патриаршия, както и Кипърската Църква са създадени като автокефални църкви по време на Вселенските събори (по акривия – Бел. прев.). Всички останали, включително Руската Църква (в т.ч. и Българската Църква – Бел. прев.), са получили този статус (на автокефалия) и са били включени в Диптисите чрез актовете на Вселенския Патриарх.

Следователно да се поставя под въпрос този ред означава да се постави под въпрос редът, който съществува в Православието като цяло“, подчерта Архиепископът.

Той обясни, че инициираните от Москва „Всеправославни събрания“ са незаконни и нарушават каноничния ред, тъй като не се свикват от Вселенския Патриарх.

Според Томоса, Православната Църква на Украйна има не само отговорности, но и права. И едно от неотменимите права е да присъства и да участва във всички Всеправославни събирания. Следователно нито една среща, нито едно събиране не може да бъде признато за Всеправославно, ако Православната Църква на Украйна не е поканена на него или няма възможност да вземе участие в него, като 15-та по ред в Диптиха поместна Църква. Да не говорим, че всяко Православно събрание, което не е свикано от Вселенския Патриарх, е незаконно и нарушава каноничния ред. Следователно, ако Москва инициира среща и ние вече видяхме една такава среща (парасинагогата в Аман – Бел. прев.), която се опитаха да проведат и която не даде никакви полезни плодове, е само опит да продължим да пренебрегваме реалността и да работим за разделението на Православието“, категорично подчерта Чернихивският Архиепископ г-н Евстратий.

Източник: Релігійна правда

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal