Архиепископът на Америка: Нека Кръстът бъде мост, по който един ден да преминем от земята към Небето и от земния живот към Небесния | VIDEO

In other languages: EN – GR

Автор: Александър Иванов

На 04 април 2021 – III Неделя на Великия пост (Кръстопоклонна) – Негово Високопреосвещенство Архиепископът на Америка г-н Елпидофор отслужи Божествена Литургия в Гръцкия православен храм на Светите Константин и Елена в кв. Роузланд, Ню Джърси, САЩ. Това съобщава пресслужбата на Свещената Архиепископия на Америка.

В своята омилия, Архиепископът се позова на значението на Неделя Кръстопоклонна и особено на „този всеобщо признат символ“, известен като Честния Кръст.

По-конкретно, Архиепископът обясни значението на празника през Великия пост, като каза: „Днес, Неделята на почитането на Светия и Животворящ Кръст, бележи средата на нашето общо пътуване към Пасха“.

Днес Църквата изнася Кръста и ни го предлага като жезъл, на който винаги можем да се опрем и да намерим утеха.

Ако бяхте живи преди две хиляди години и бяхте видяхте кръст на пътя, щяхте да потръпнете от страх и ужас. Защото за римляните разпятието е повече от начин за прилагане на смъртното наказание. Кръстът е бил предназначен да унижава, излага и в крайна сметка да измъчва до смърт определена категория престъпници – тези, който се противопоставят на силата на Рим.

И Христос, унищожавайки смъртта чрез собствената Си смърт на Кръста, Той превърна този инструмент на мъчения и смърт в знак на Любов, знак на Свобода и в знак на Вечен живот.

Ето защо вече не се страхуваме от Кръста; ето защо ние правим знака на Кръста; ето защо ние носим Кръста; и затова се покланяме пред Светия Кръст.

Защото, въпреки цялата болка и страдание, Господ преобрази кръста на страданието в инструмент, в мост, чрез който се пренасяме в Рая. И нека Кръстът бъде мост, по който един ден да преминем от земята към Небето и от земния живот към Небесния.“ – каза още Високопреосвещеният Архиепископ на Америка г-н Елпидофор.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal