Архиепископията на Тиатира и Великобритания изрази съболезнования за упокоението на принц Филип

In other languages: ENGR

Автор: Александър Иванов

Свещената Архиепископия на Тиатира и Великобритания изрази съболезнования за упокоението на принц Филип, съпруг на кралица Елизабет II, който се престави в Господа на 09 април 2021 на 99-годишна възраст.

С болка на сърце научихме за преставянето в Господа на Негово Кралско Височество принц Филип, херцогът на Единбург. Архиепископ Никита и пълнотата на Гръцката Православна Архиепископия на Тиатира и Великобритания изказват своите съболезнования, скръб и печал на Нейно Величество и Обединеното кралство. Архиепископията призовава своето христолюбиво духовенство и паство да се молят за покоя на душата на принц Филип. Негово Високопреосвещенство обяви тридневен траур в Архиепископията, в знак на почит към принца. Също така се молим за благополучието и мира на Нейно Величество кралица Елизабет и цялото ѝ Кралско семейство.“ – се казва в съобщението на Свещената Архиепископия.

Принц Филип е част от гръцката и датската кралски фамилии. Той е роден на остров Керкира в резиденция Сан Репо. След своето раждане той е кръстен като православен християнин в Храма на Свети Георги в Керкира. Негови кръстници са били Кралица Олга на Гърция и кметът на Керкира г-н Александрос Кокотос. За това, че се е наложило да напусне Гърция като малък, заради политическата обстановка в неговата родина, той не е могъл да овладее напълно гръцкия език. Той е разбирал всичко, но му е било трудно да го говори. Често е посещавал Гърция, нейните острови, забележителности, монастири и Атон. Макар формално заради протокола да е приел англиканството, близки до него заявяват, че той си е останал православен християнин, макар да не го е показвал публично.

Бог да го прости! Царство му небесно!

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal