Αγία Σοφία: Παραιτήθηκε ο ιμάμης που… ενόχλησε την κυβέρνηση Ερντογάν

Οι δηλώσεις του ιμάμη της Αγίας Σοφίας ενόχλησαν τον αντιπρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος, Μπουλέντ Τουράν – Τι μεταδίδει από την Τουρκία η ανταποκρίτρια του ethnos.gr, Μαρία Ζαχαράκη

In other languages: ENBG

Ο Μεχμέτ Μποϊνουκαλίν ο πρώτος ιμάμης της Αγίας Σοφίας από τότε που το Μουσείο της Αγίας Σοφίας μετατράπηκε σε μουσουλμανικό τέμενος, υπέβαλε σήμερα, 8 Απριλίου, την παραίτησή του, χωρίς να δοθούν εξηγήσεις. Όπως αναφέρεται, ο Μποϊνουνκαλίν που είναι Καθηγητής Εκκλησιαστικού Δικαίου, θα επιστρέψει στα ακαδημαϊκά του καθήκοντα στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μαρμαρά.

Ο Μποϊνουκαλίν που είχε τοποθετηθεί στη θέση αυτή από τον Ιούλιο του περασμένου έτους είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις λόγω των αμφιλεγόμενων δηλώσεών του, οι οποίες – όπως φαίνεται – είχαν ενοχλήσει και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Πρόσφατα, μετά την καρατόμηση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, από τον πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος αύξησε τα τραπεζικά επιτόκια για ανακόψει την κατάρρευση της τουρκικής λίρας, ο Μποϊνουκαλίν είχε δηλώσει ότι αποτελεί «απαίτηση του Ισλάμ» να μειώνονται τα επιτόκια ή και να καταργούνται εντελώς και οι μουσουλμάνοι πρέπει να εξαπολύουν πόλεμο κατά της τοκογλυφίας.

Οι δηλώσεις του ιμάμη της Αγίας Σοφίας ενόχλησαν τον αντιπρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος, Μπουλέντ Τουράν, ο οποίος σε ανάρτησή του στο Τwitter σχολίασε ότι «είναι λυπηρό» που ο Μποϊνουνκαλίν εμπλέκεται σε πολεμική που επισκιάζει τον ρόλο του ως ιμάμη ενός πρόσφατα μετατραπέντος τζαμιού και ζήτησε από τον Μποϊνουνκαλίν να αποφεύγει να ανακατεύεται σε πολιτικές συζητήσεις.

Ο 50χρονος ιμάμης, μάλιστα, απασχόλησε τα τουρκικά πρωτοσέλιδα όταν τον περασμένο Μάρτιο είχε επικρίνει τα μέσα ενημέρωσης για την «υπερβολική» κάλυψη των γυναικοκτονιών στην Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι ο όρος «γυναικοκτονία» επιδιώκει να κάνει για γυναίκες εχθρούς των ανδρών. «Η δολοφονία είναι δολοφονία», έγραψε ο Μποϊνουκαλίν στο Twitter σε μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Ο ιμάμης της Αγίας Σοφίας, μάλιστα, θέλησε να εμπλακεί και στη συζήτηση για το νέο Σύνταγμα που σχεδιάζει να εκπονήσει ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ζήτησε να αφαιρεθεί ο γαλλικός όρος laïcité (κοσμικότητα) και να γίνεται αναφορά στο Ισλάμ, στο νέο Σύνταγμα της Τουρκίας.

Πηγή: Ethnos.gr

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal