AstraZeneca е принудена да докаже, че ваксината ѝ срещу COVID-19 не нарушава мюсюлманските забрани

Автор: Александър Иванов

Освен, че трябва да докаже, че ваксината ѝ срещу коронавирус не е безвредна за хората, AstraZeneca трябва да докаже, че ваксината ѝ не съдържа съставки от свинско месо, което е забранено за консумация в мюсюлманските държави, предава Интерфакс.

Компанията AstraZeneca заяви в неделя, че нейната ваксина срещу COVID-19 не съдържа съставки, получени от свинско месо, и така тя съответства на мюсюлманските закони.

Индонезийският съвет на улемите заяви в петък, че ваксината използва трипсин от свински панкреас и затова тя е забранена (харам) за мюсюлманите, но същевременно Съветът разреши временното ѝ използване поради недостиг на други лекарства. „При появата на други „чисти“ лекарства, ваксината на AstraZeneca незабавно ще бъде забранена за мюсюлманите.

Представителят на AstraZeneca в Индонезия Ризман Абудаери заяви, че „на всички етапи от нейното производство, ваксината срещу коронавирус не използва, нито влиза в контакт с продукти, получени от животинско месо“.

Индонезийските власти одобриха в петък употребата на ваксината на AstraZeneca. Страната, която е най-гъсто населената с мюсюлмани държава в света, е едно от най-сериозните огнища на COVID-19 в Азия. До момента се регистрирани над 1,45 милиона заболели и около 40 хиляди починали.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal